DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Radikális változásra van szükség gumik terén?

2017-ben új szabályok jönnek az F1-ben, amit nagyszerűen ki lehetne aknázni a teljesen szabad gumiválasztással - megadva a kiscsapatoknak az esélyt az agresszív stratégiákra.

A következő szezonban életbe lépő szabályokat elviekben azért hozták, hogy az ezeknek megfelelően épített autókkal sokkal izgalmasabb versenyeket láthassunk, mint eddig. Alain Prost szerint ezt azzal kellene megfejelni, hogy a csapatok teljesen szabad kezet kapnak az abroncsválasztásban, hogy többször próbálkozzanak agresszívabb stratégiákkal, a minél jobb eredmény elérése érdekében.



„Nagyon szeretném, ha megváltoztatnák a szabályokat, mivel így az átlagos csapatok, a kisebb gárdák nagyon esélyt kapnának arra, hogy az élre kerüljenek” - idézte a négyszeres világbajnokot a Motorsport.com. „Ezt csak kevesebb aeróval és nagyobb mechanikai tapadással lehet megcsinálni - a csapatoknak pedig esélye nyílna arra, hogy másféle stratégiát válasszanak.”

A Forma-1-ben idén már három keverék közül választhatnak a csapatok hétvégenként - Prost úgy véli, még több mindent lehetne elérni ezen a téren. „Talán különböző abroncsokat kellene választani, vagy teljesen feloldani a korlátozást. A csapatoknak rugalmasan kellene kezelniük ezt, akár úgy, hogy elől lágyabb, hátul pedig kemény keverékek vannak. Így aztán lehetne olyat látni, hogy a Force Indiához hasonló csapatok meglépnek egy ilyet a topcsapatokkal szemben, akiket túlságosan is leköt a küzdelem. Ez meglepetéseket hozhat, de csak akkor, ha kevesebb a leszorítóerő, és másak az abroncsok” - tette hozzá a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: