DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Premier Leauge-modell” jöhet az F1-be

A kiscsapatok igazságtalanság miatt sírnak, a nagyon pedig egyre többet akarnak - ám Bernie Ecclestone új cél űzött ki az F1 elé: 2020 után meg akarja reformálni a sportág gazdasági modelljét.

Miután a Force India és a Sauber tavaly együttes erővel feljelentette az egész Forma-1-et az Európai Uniónál, megkondult a vészharang, de azóta sem történt előrelépés annak érdekében, hogy a sportág bevételeit igazságosabban osszák el a csapatok között. Mint ismeretes, a „történelmi szerepükre” hivatkozva négy csapat is, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren és a Red Bull is komoly juttatásokat kapnak Bernie Ecclestone-tól. A Scuderia több mint 90 millió dollárt tesz zsebre, ami több, mint néhány csapat működési költsége, vagy amennyit zsebre tehetnek a konstruktőri helyezések.



A mezőny két része között így egyértelműen mélyül a szakadék, amely miatt jogosan emelték fel a hangjukat Hinwilben és Silverstone-ban. Azonban úgy tűnik, Bernie Ecclestone megenyhült - még ha nem is a lágy szívéről híresült el az elmúlt évtizedekben. A sportág 85 éves irányítója ugyanis azt mondta a The Times-nak, hogy hajlandó átgondolni a Forma-1 pénzügyi struktúráját, és a bevételek disztribúcióját. A „nagyok” szerződése 2020-ig szól, így e dátum előtt történő lépések csak akkor következnek be, ha azok hajlandóak lemondani bizonyos összegről, ezt kivitelezni pedig nem lesz egyszerű.

„Azt mondtam Totónak, hogy ne gondoljon több pénzre” - idézte a Motorsport.com a brit üzletembert. „Meg kell vizsgálni, hogyan működnek a dolgok, annak érdekében, hogy hátha sikerül igazságosabb megoldással előállni az összes csapat számára.” Ecclestone olyan pénzügyi modellt szeretne, amilyen az angol Premier League-ben van, ahol egyenlőbben oszlanak el a bevételek, de mégis meritokrácia van, azaz a sikeresebb gárdák nagyobb jutalomban részesülnek.

„A Premier Leauge-nek nagyszerű módszere van arra, hogyan ossza el igazságosabban a pénzt, ez talán nálunk is működhet. Lesznek olyanok, akik szeretni fogják, lesznek olyanok, akik nem, de olyanok is, akik meg fogják szenvedni majd ezt” - tette hozzá Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: