DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Rosberg-diadal, Perez-dobogó Bakuban

A Mercedes német pilótájának nem akadt ellenfele az F1 történetének első bakui futamán - a Ferrari Sebastian Vettel második helyének, a Force India Sergio Perez második idei dobogójának örülhetett.

Az autósport rajongói már megkapták a napi (heti, havi, évi?) dráma-adagjukat a Le Mans-i 24 órás befutójánál, néhány perccel később pedig kezdetét is vehette a régóta várt bakui Európa Nagydíj rajtja is. Ami a vártnál simában alakult: Rosberg a piros lámpák kialvása után megőrizte első helyét Ricciardo és a Ferrarik előtt, Lewis Hamilton viszont az első kör végére nem tudta feljebb egerészni magát a 10. helynél. Sergio Pereznek viszont összejött a start, ő két pozíció tudott fogni, miután váltócseréje miatt a hetedik helyre száműzték a rajtrácson.

Az első kanyar legkomolyabb incidensét Esteban Gutierrez és Nico Hülkenberg hozta össze: a mexikói a belső íven haladva érintette meg a Force Indiát, ellenfele pedig egy ellenkormányzásnak hála, nem veszített sokat az ütközéssel.  Valtteri Bottas és Max Verstappen csatáján Lewis Hamilton nyerte a legtöbbe az ötödik kör elején - a holland a willamest próbálta visszaelőzni a célegyenesben, de túlsodródott az első kanyarban.

Sebastian Vettel egy körrel később annak ellenére is utat talált a Rosbergtől lemaradó Ricciardo mellett, hogy egy fóliadarab a jobb oldali felfüggesztéséhez ragadt, az ausztrálra pedig Raikkönen, és a mögötte haladó Sergio Perez is felzárkózott. Egészen addig, ameddig a red bullos kiállásra adta a fejét. Raikkönen dühösen kelt ki magából a Vettel autójáról végül leszakadó fólia miatt, mely végül az első kanyar féktávjának jobb oldalán pihent meg.



A Ferrarinál attól féltek, hogy Daniel Ricciardo taktikájának köszönhetően Vettel elé térhet vissza - a maranellóiak a 9. körben Raikkönen hozták ki elsőként, aki Massa elé tért vissza. Két körrel később a kiállására váró Lewis Hamilton átlépte Bottast, és üldözőbe vette a harmadik helyen haladó Perezt. Raikkönen számára nem alakult sétagaloppként a délután: amikor Ricciardo kihúzott előle a bokszba, a finn addig maradt a Red Bull szélárnyékában, ameddig csak lehetett, viszont későn húzódott jobbra - mivel átlépte a fehér vonalat a bejáraton, a versenybíróság öt másodperces büntetéssel jutalmazta a vétségért.

A 16. körben Lewis Hamilton megejtette első kerékcseréjét, melyet követően Massa mögé, és Verstappen elé tért vissza. Egy körre rá az addig harmadikként hajtó Perez is érkezett, és pont a brit előtt találta magát. Raikkönen büntetése tudatában komoly tempóra váltott, és megelőzte Ricciardót, Hamilton pedig előrelépett egy pozíciót, Felipe Massa ellenében. A 21. körben a második helyen autózó Sebastian Vettel is meglátogatta csapatát, és a harmadik helyre ért vissza, Raikkönen mögé - ahogyan Rosberg az élre, saját, következő körben megejtett kiállása során.

A futam feléhez közeledve úgy tűnt, hogy a gumitaktikák döntik majd el a győzelem sorsát, a kármentésért hajtó Hamiltont ez viszont hidegen hagyta, előbb Daniel Ricciardo mellett ment el, majd megkezdte hadjáratát Sergio Perez negyedik helyéért. Az ausztrál pilóta és csapattársa, Max Verstappen a Bakuba vitt legkeményebb Pirelli-keverékkel, a közepes abroncsokkal vágott neki a futam számukra utolsó etapjának, bár a középmezőnyben hadakozva ekkor nem úgy tűnt, hogy beválik majd eltérő stratégiájuk.

Féltávhoz érkezve Kimi Raikkönen hátránya 18, Vettelé pedig 20 másodperc volt az élen rendíthetetlenül autózó Rosberg mögött, Lewis Hamilton lemaradása viszont fél percre rúgott csapattársához képest. Időközben az eltérő stratégián lévő Ferrari-páros helyet cserélt egymással, a csapat pedig meg is köszönte Raikkönennek, hogy elengedte maga mellett gyorsabb társát.

Az ötödik helyen haladó Lewis Hamilton nem tudott lefaragni hátrányából Perezhez képest, a csapat pedig el is mondta pilótájának az okát: a brit pilóta rossz módban haladt, a Mercedes azonban nem árulhatott el többet a hiba okáról. A háromszoros bajnok aztán arra panaszkodott, hogy folyamatosan a kijelzőjét figyeli, mégsem tud róla egzakt információkat szerezni, ezért inkább megpróbálta saját kezébe venni az irányítást - ezt viszont a Mercedesnél nem javasolták neki.

Bár a közép- és vert mezőnyben akadtak csaták, a szétszakadó mezőnynek köszönhetően a futam záró szakaszára egy komoly kérdés maradt: vajon Sergio Perez le tudja-e dolgozni kevesebb, mint három másodperces hátrányát Kimi Raikkönennel szemben a harmadik helyét. Fernando Alonso nyolc körrel a leintés előtt csatlakozott a műszaki hibák miatt korábban kiesők táborához, a két Toro Rossóhoz, valamint Pascal Wehrleinhoz.

A Red Bull fentebb említett taktikája nem hozta meg a várt sikert: Verstappen csak a kilencedik helyért előzte a nem kevésbé gyatra futamot teljesítő Felipe Massát, Ricciardo pedig a hetedik helyet orozta el Nico Hülkenberg elől. A másik force indiás, Sergio Perez az utolsó három körre DRS-távolságba került Kimi Raikkönenhet képest, de nem törte magát az előzésért, hiszen tudta: a finnre még vár egy öt másodperces büntetés a futam után.

A mexikói az utolsó kör elején át is verekedte magát riválisán, így a Monacói Nagydíj után másodszor is felállhatott a dobogóra. Nico Rosberg ötödik 2016-os diadalával 24 egységre nyitotta előnyét Lewis Hamilton előtt a pontversenyben, Sebastian Vettelnek pedig azok után, hogy Kanadában is egy Mercedesszel szemben maradt alul a győzelemért, ezúttal be kellett érnie egy csendes második rajthellyel.

 

Az Európa Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Nico Rosberg Mercedes 1:32:52.366
2 Sebastian Vettel Ferrari 16.696
3 Sergio Perez Force India-Mercedes 25.241
4 Kimi Raikkonen Ferrari 33.102
5 Lewis Hamilton Mercedes 56.335
6 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:00.886
7 Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1:09.229
8 Max Verstappen Red Bull-Renault 1:10.696
9 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:17.708
10 Felipe Massa Williams-Mercedes 1:25.375
11 Jenson Button McLaren-Honda 1:44.817
12 Felipe Nasr Sauber-Ferrari 1 Lap
13 Romain Grosjean Haas-Ferrari 1 Lap
14 Kevin Magnussen Renault 1 Lap
15 Jolyon Palmer Renault 1 Lap
16 Esteban Gutierrez Haas-Ferrari 1 Lap
17 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 1 Lap
18 Rio Haryanto Manor-Mercedes 2 Lap
- Fernando Alonso McLaren-Honda  
- Pascal Wehrlein Manor-Mercedes  
- Carlos Sainz Toro Rosso-Ferrari  
- Daniil Kvyat Toro Rosso-Ferrari  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: