DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Williams fele örül, fele bánkódik

Valtteri Bottas oldalán kiválóan alakult a Kanadai Nagydíj, miután a finn versenyző megszerezte a csapat idei első dobogóját. Felipe Massa azonban nem ért célba Montrealban.

Eddig Valtteri Bottas Szocsiban elért negyedik helyezése volt a Williams legjobb futameredménye, Montrealban szintén a finn pilóta volt az, aki megszerezte a grove-i csapat szezonjának első dobogóját. A Lewis Hamiltonhoz hasonlóan egy kiállással taktikázó Bottas a Red Bullokat és Kimi Raikkönen Ferrariját győzte le, akik az eddigiekben rendszerint a Williams előtt voltak.

„Jó érzés megint itt lenni, Montreal kegyes volt hozzánk és a csapathoz is” – mondta a futam utáni sajtótájékoztatón Bottas. A 26 éves pilóta tavaly is ezen a helyszínen szerezte meg első dobogóját. „Mindig is tudtuk, hogy ez a pálya jó lesz az autónk számára, mégis igazán elégedettek vagyunk azzal, amit sikerült elérni. Természetesen a mai nap nem volt könnyű, muszáj köszönetet mondani a csapatnak a döntésért, hogy egy kiállás mellett köteleztük el magunkat. Ugyanolyan gyorsan lezajlott a kerékcsere, mint egész évben, ezért hálás vagyok a csapatnak. Több ehhez hasonló eredményre van szükségünk. Próbálkoznunk kell, de pillanatnyilag egyszerűen nagyon boldogok vagyunk.”



Bottastól megkérdezték, az eredmény hatására elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Williams a továbbiakban a Red Bull-lal versenyezzen: „Egyértelműen önbizalmat ad, hogy jó dolgokra lehetünk képesek. Persze a pálya is kedvezett, de kiváló munkát végeztünk a stratégiával, és az autó jó volt az elejétől fogva, mikor mindenki azonos abroncsokat használt, éreztem, hogy nyomást tudok helyezni az előttem haladó Kimire és a Red Bullokra is. Jó előérzetem van a következő versenyekkel kapcsolatban, egy ilyen eredmény motivációs löket a csapat számára” – válaszolt optimistán a versenyző.

Felipe Massa versenye viszont pont nélkül zárult, a hetedik helyről állt ki a futam 36. körében. „Természetesen nagyon csalódott vagyok, hogy egy mechanikai gond miatt nem tudtuk befejezni a versenyt. Ezen a futamon erős pontokat kellett volna szereznünk mindkét autóval, de sajnos az enyémmel nem sikerült. A következő futamra kell koncentrálnunk” – nyilatkozta a nagydíj után a csalódott versenyző.

„Felipe bárhol végezhetett volna a negyedik és hatodik hely között” – mondta a Williams sajtóközleményében Rob Smedley, a csapat teljesítményért felelős igazgatója. Elárulta, pontosan mi hibásodott meg Massa autójában: „Így sok pontot veszítettünk el a vízrendszer problémája miatt, amely a hőmérsékleti szintek emelkedéséhez vezetett. Több ellenintézkedéssel próbáltuk megoldani, de egyik sem vált be, ezért meg kellett hoznunk a döntést az autó kihívásáról, mert az erőforrás még csak az élete elején tart.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: