DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kiderült, milyen sérülései vannak Alonsónak

Az Ausztráliában balesetet szenvedő kétszeres F1-es bajnok maga árulta el a sajtónak, milyen okok miatt nem állhat rajthoz a hétvégén – sőt, kínai részvétele is kérdéses mellkasi sérülése miatt.

Fernando Alonso a Bahreini Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján részletesen beszélt állapotáról, azokról a sérülésekről, melyek következtében kihagyni kényszerül a szezon második versenyhétvégéjét. A spanyol versenyző elmondása szerint fájdalmakkal küzdött, ráadásul szavaiból úgy tűnik, melbourne-i bukása során elszenvedett sérülései súlyosabbak voltak, mint azt elsőre gondolták volna:

„Voltak otthon fájdalmas napjaim, de készen álltam arra, hogy valahogy leküzdjem ezt a fájdalmat az autóban, és biztosíthassam azt, hogy versenyezni tudjak, hiszen a fájdalom végső soron kezelhető, ha nem gondolsz rá túl sokat, és hagyod, hogy az adrenalin felülkerekedjen rajta. De az orvosok úgy gondolták, hogy vannak más kockázatok is, most ezeket kell kezelni, és minimalizálni mindent, ez a dolog logikája. Kissé szomorú vagyok, de most ez az egyetlen lehetőség.”

A többek közt bordatöréssel és légmellel diagnosztizált Alonso azt is elárulta, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a két hét múlva esedékes kínai futam rajtrácsán ott lehet majd: „A kockázatok nagyon-nagyon alacsonyak, de egyértelmű, hogy nullára akarjuk csökkenteni őket. Csak azon múlik, hogy mikorra forr össze a borda, amire tíz napnak elégnek kell lennie, de ezt nem garantálhatjuk. Talán tíz, talán öt, talán tizenkettő...”

„Vasárnap még rendben voltam egy kis térdfájdalomtól eltekintve, így meg is kaptam az engedélyt az orvosoktól a pálya elhagyására. Hétfőn is voltak fájdalmaim, de semmi komoly, aztán viszont mire hazarepültem Spanyolországra, a fájdalom kicsit erősebbé vált, szóval úgy döntöttünk, hogy CT-kivizsgálásra van szükség. Ez mutatta ki a légmellet, amire az orvosok azt tanácsolták, hogy pihenjek otthon, hogy minden normalizálódhasson.”

„A vizsgálatot hétfőn megismételtük, s a légmell többé-kevésbé már elmúlt, a bordatörések viszont megmaradtak. Ez jelenti a kockázatot, hiszen a Formula-1 nagyon egyedi sport, sajátos helyzetben vagy az autóban, a G-erők pedig azt eredményezhetik, hogy a törött csont elmozdul, és a tüdőbe fúródik. Nem olyan a helyzet, mint egy törött láb vagy kar esetében, amikor egyszerűen megbirkózol a fájdalommal: ez a mellkasod, melyben szervek vannak, éppen ezért nem tehetünk többet.”

Alonso azt is elárulta, hogy nem utazik haza, hanem egész hétvégén a McLarennel marad: „A csapat azt mondta, hogy repüljek vissza, én viszont azt feleltem, hogy ez teljesen kizárt. Hallani akarom az autókat, segíteni akarom Stoffel munkáját, látni akarom az új fejlesztések működését.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: