DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettelről áradozik a Ferrari új mérnöke

Sebastian Vettelt az különbözteti meg az átlagos F1-es pilótától, hogy pontosan tudja, hogyan kell a legjobb teljesítményt kihozni a csapatból - tapasztalta meg máris Jock Clear, aki frissen csatlakozott a Ferrarihoz.

Clear ezt megelőzően a Mercedes alkalmazásában állt, ahonnan egy év kényszerpihenő után idénre igazolhatott át a Ferrarihoz, s most a mérnökigazgatói posztot tölti be az olaszoknál. Két évtizedes F1-es pályafutása alatt számos pilótával dolgozott már együtt versenymérnökként is, Sebastian Vettelben pedig azonnal megfogta őt valami.

Dppi_00216011_083



„Korábban is ismertem már őt valamennyire” - idézi a mérnököt a crash.net. „Pár éve Michael Schumacher oldalán segédkeztem, ők pedig jó barátok voltak, és emlékszek, hogy Michael mindig nagyra tartotta őt. Emiatt izgatottan vártam, hogy együtt dolgozhassak vele és Kimivel. Seb pedig pontosan olyan, mint amilyenre számítottam is.”

A szakember szerint nem igaz az az állítás, hogy napjainkban, az összetett technológia és a számítógépes szimulációk korában a versenyzők már keveset tudnak hozzátenni a csapat munkájához. Éppen ellenkezőleg, Clear a pilóta összekötő szerepének fontosságát hangsúlyozza.

„Ő egy négyszeres világbajnok, ez pedig folyamatosan sugárzik belől, akár a garázsban, az autóban, a gyárban vagy a szimulátorban látom őt. Tudja, hogyan hozza ki a legtöbbet a körülötte lévő emberekből. Tudja, hogyan hajtsa előre a csapatot. Tudja, hogyan kommunikáljon, hiszen a versenyzők szerepe a modern F1-ben rendkívül fontos a csapat fejlődése szempontjából” - mutatott rá.

„A pilótáknak nagy felelősségük van abban, hogy motivációt és iránymutatást adjanak az istálló dolgozói számára, Seb pedig tisztában van ezzel. Felbecsülhetetlen értékű, amit ő ad nekünk, és éppen ez különbözteti meg a világbajnokokat a bokszutca többi pilótájától. Ők egyszerűen csak tudják, hogyan működik ez az egész.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: