DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Rosberg nyerte a piros zászlós szezonnyitót

Bár sokáig úgy tűnt, a verseny Vettelé lesz, Nico Rosberg győzött az Ausztrál Nagydíjon. Hamilton volt hetedik is, de feljött a második pozícióba. (Beszámolónk elkészítését a Shell V-Power NITRO + támogatta.)

Történelmi volt a 2016-os szezon első versenyének rajtrácsa, amely magyar idő szerint 6 órakor kezdte meg felvezető körét a melbourne-i Albert Parkban: a sorrend, amelyet Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen vezetett, az egyetlen marad, amelyről a „kiütéses” új kvalifikáció döntött. A botrányos időmérős rendszert ugyanis vasárnap reggel azonnali hatállyal eltörölték, Bahreinben újra az elmúlt évekből ismert szisztéma alakítja ki a startsorrendet.

Danyiil Kvjat nem tudta elfoglalni helyét a rajtrácson, néhány méterrel startpozíciója előtt állt meg autója, így a mezőny még egy felvezető körre indult el, az orosz Red Bull-pilóta versenye pedig azelőtt véget ért, hogy elkezdődött volna. A futam távja 57 körre csökkent.



Sebastian Vettel fantasztikus rajtot vett, és mindkét Mercedes között elszáguldott, az első kanyarkombinációban Kimi Raikkönen felugrott a második helyre, Lewis Hamilton viszont a pole-pozícióból a hatodik helyre csúszott vissza. A visszajátszás megmutatta, hogy Hamilton első szárnyáról a Rosberggel való kontaktus során az első kanyarban egy kis darab le is szakadt, hasonlóan a 2014-es Belga Nagydíjhoz. Az első kört Vettel, Raikkönen, Rosberg, Verstappen, Massa, Hamilton sorrendben fejezték be. Kevin Magnussen defektje miatt kényszerült kiállni a kör végén, Esteban Gutierrez pedig motorhibára panaszkodott. Bár a mezőny végére esett vissza, nem kellett feladnia futamát.

Hamiltonnak a 4. körig tartott Massa megelőzése, ekkor Vettel már 7 másodpercre járt tőle: a német ferraris 2 másodperccel vezetett csapattársa, Kimi Raikkönen előtt. Felipe Massát néhány körrel később Daniel Ricciardo is megelőzte, a hazai versenyző a 10. körben feljött a hatodik pozícióba. Ugyanebben a körben a Max Verstappen mögött haladó Hamilton panaszkodott a rádióban: nem tudja megelőzni a Toro Rossóst. Verstappen mögé lemaradva 1,2 másodpercet veszített addigi tempójából, a különbség már 10 szekundumra nőtt Vettelhez képest.

A 8. körben Carlos Sainz nyitotta a bokszkiállásokat, hamarosan pedig Nasr és Massa követte, aki szuperlágy abroncsait lágy gumikra cserélte. Az első kiálló élmenő Nico Rosberg volt Massával megegyező taktikával a 13. körben. Őt Vettel követte szuperlágy-szuperlágy váltással – Rosberg kis híján megelőzte kivezető körén, de a Ferrarinak sikerült megőriznie a pozíciót. Legpuhább abroncsaival Vettel 16. körben úgy utasította maga mögé Hamiltont, hogy az még nem hajtotta végre kiállását. A brit és Raikkönen végül ebben a körben jöttek a bokszba. Raikkönen a harmadik helyre, Hamilton csak Ricciardo, Verstappen és a korai kiállásával számos pozíciót nyerő Sainz mögé tért vissza, a hetedik pozícióba.

Ugyanebben a körben Fernando Alonso találta el Esteban Gutierrez hátsó kerekét, repült a levegőbe, pördült át többször tengelye körül, majd autóját brutálisan összetörve állapodott meg a betonfalnak dőlve. A rengeteg törmelék miatt a versenyt piros zászlóval szakították meg a 19. kör végén.

A mezőny biztonsági autó mögött 20 perces várakozást követően hagyta el a bokszutcát. A szabályoknak megfelelően többen kereket cseréltek, a Ferrarik azonban maradtak szuperlágy, a Mercedesek közepes keveréken. Miközben az újraindítást követően Sebastian Vettel kétszer is megfutotta a leggyorsabb kört, Kimi Raikkönen műszaki hiba miatt bokszba állt, autója légbeömlőjén lángnyelvek csaptak ki. A harmadik pozícióba Daniel Ricciardo lépett fel hazai versenyén.

Sebastian Vettel a 36. körben hajtotta végre utolsó kiállását, a szuperlágyat lágy abroncsok követték, bal első kerekét azonban csak nehezen sikerült leemelni. Miután a két Toro Rosso kiállt előle, Ricciardót pedig megelőzte, Lewis Hamilton második helyre jött fel Nico Rosberg mögé: arra lehetett azonban következtetni, hogy közepes abroncsaikkal a Mercedeseknek már nem kell kiállniuk a verseny végén. Ebben az esetben Vettelnek – aki Ricciardo kiállása után harmadik pozícióban találta magát – 19 másodpercet kellett ledolgoznia az éllovashoz képest.

Vettel a hajrában érte utol Hamiltont, az utolsó előtti körben azonban hibázott és kicsúszott a fűre. A Mercedesek abroncsai kibírták a végéig, így a csapat sorozatban másodszor 1-2-es eredménnyel kezdte a szezont, az előző év utolsó nagydíjait is tekintetbe véve Nico Rosberg sorozatban negyedik győzelmét szerezte Lewis Hamilton előtt, aki a maximumot hozta ki versenyéből azok után, hogy egy ideig csupán a hetedik pozícióban haladt. Sebastian Vettelnek végül a harmadik pozícióval kellett beérnie, a 19 másodperces hátrányt végül 9,6-ra csökkentette le.

Ricciardo negyedik helyezést szerzett hazai versenyén Felipe Massa előtt, Romain Grosjean pedig hatodik pozícióban hozta be a Haas autóját az amerikai csapat mesés bemutatkozó versenyén. A francia pilótának sikerült minden kavarodásból kimaradnia. A Toro Rosso futamában több lehetőség rejlett, Sainz és Verstappen szorosan Hülkenberg, valamint Bottas mögött a kilencedik és tizedik helyen végeztek. A holland kiállását elszúrták, egyik abroncsát csak megkésve hozták ki a bokszból. A fiatal pilóta aztán arra panaszkodott, hogy nem hagyják Sainzt megelőzni. Végül a csapattárssal összeérve megpördült a pályán.

A Renault épphogy lemaradt a pontszerzésről, legjobb újoncként Jolyon Palmer zárt a 11. helyen Kevin Magnussen előtt. Jenson Button körhátrányban 14. pozíciót szerzett a McLarennek. Pascal Wehrlein Manorjával bezárólag 16 versenyző ért célba. A már említett elrajtolni sem tudó Kvjat, továbbá Alonso, Gutierrez és Raikkönen mellett Haryanto és Ericsson adta még fel a futamot.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

 

Versenyző

Csapat

Hátrány

1.

Nico Rosberg

Mercedes

1:48:15.565

2.

Lewis Hamilton

Mercedes

8.606

3.

Sebastian Vettel

Ferrari

9.643

4.

Daniel Ricciardo

Red Bull/TAG Heuer

34.330

5.

Felipe Massa

Williams/Mercedes

58.979

6.

Romain Grosjean

Haas/Ferrari

1:12.081

7.

Nico Hulkenberg

Force India/Mercedes

1:14.199

8.

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

1:15.153

9.

Carlos Sainz

Toro Rosso/Ferrari

1:15.680

10.

Max Verstappen

Toro Rosso/Ferrari

1:16.833

11.

Jolyon Palmer

Renault

1:23.399

12.

Kevin Magnussen

Renault

1:25.606

13.

Sergio Perez

Force India/Mercedes

1:31.699

14.

Jenson Button

McLaren/Honda

+ 1 kör

15.

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

+ 1 kör

16.

Pascal Wehrlein

Manor/Mercedes

+ 1 kör

-

Marcus Ericsson

Sauber/Ferrari

kiesett

-

Kimi Raikkonen

Ferrari

kiesett

-

Rio Haryanto

Manor/Mercedes

kiesett

-

Fernando Alonso

McLaren/Honda

kiesett

-

Esteban Gutierrez

Haas/Ferrari

kiesett

-

Danyiil Kvjat

Red Bull/TAG Heuer

nem rajtolt el

*****

Shell_02

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: