DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Amikor Villeneuve a McLarenhez mehetett volna

Hogy miért lett egy folyamatos lejtmenet Jacques Villeneuve F1-es karrierje az 1997-es bajnoki címszerzését követően? Hát azért, mert szörnyen ítélte meg, hogy melyik csapathoz igazoljon, és melyikhez ne.

A Williamsszel aratott gyors sikerek utáni években a kanadai két olyan csapattól is ajánlatot kapott, amelyek a következő években bajnokcsapattá váltak, ám Villeneuve mindkét esetben kitartott a BAR istálló mellett, amelyet 1999-re menedzserével, Craig Pollockkal együtt alapított meg a Tyrrell felvásárlását követően. Az egyik, az elszalasztott Renault-lehetőség már korábban is ismert volt, ám a 44 éves, máig aktív pilóta most egy másik neves csapat megkeresését is felfedte.

„Semmit nem bántam meg a karrieremben” - szögezte le mindenekelőtt az Auto Hebdónak adott interjúban. „Az egyetlen hibámnak azt tartom, hogy megújítottam a szerződésem a BAR-ral [2002-ben], miközben ajánlatot kaptam a Renault-tól.”

Dppi_00000223_006



Villeneuve ekkor elmulasztotta a lehetőséget, hogy Fernando Alonso csapattársává váljon, aki hamarosan csúcsra juttatta a Renault-t. Ám a kanadai hasonló szituációba került bajnoki címszerzését követő évében is.

„Valójában a McLaren is megkeresett” - árulta el. „Adrian Newey hívott fel, és arra kért, hogy ne szerződjek le a BAR-ral, hanem helyette inkább csatlakozzak hozzájuk. Kedvelt engem, mivel látta, hogy a Williamsnél is mire voltam képes az autóival. Nagyon tiszteltük egymást. Könnyű ma már azt mondani, hogy milyen jól jártam volna a McLarennel, de nem hagyhattam ki annak lehetőségét, hogy saját csapatom legyen.”

Villeneuve mondhatni azóta is ezen döntéseinek árát fizeti, hiszen noha számtalan sorozatban kipróbálta már magát, a dobogó tetején az 1997-es Luxemburgi Nagydíj óta csak egyszer állt nemzetközi szinten, amikor 2008-ban megnyerte a spái 1000 kilométeres versenyt a Peugeot LMP1-es gépével.

A kanadai legutóbb a Formula-E-ből távozott csalódottan, mindössze három futam után, és a hírek szerint továbbra sem tervezi szögre akasztani a sisakját, hiszen a NASCAR másodosztályába való visszatérést fontolgatja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: