DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kinek jó a zsetonrendszer eltörlése?

2017-től megszűnik a zsetonrendszer - ez komoly változásokat hoz a motorgyártással kapcsolatban mindenki számára. De ki nyer és ki veszít ezzel a legtöbbet?

Amint arról már mi is beszámoltunk, a 2017-es idénytől megszűnik a zsetonredszer - a jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint a motorgyártók évente csak bizonyos mennyiségű "zsetont" használhatnak fel az erőforrásaik fejlesztésére (az egyes elemek meghatározott számú zsetont érnek). 

A rendszer legnagyobb hátránya, hogy aki elsőre eltalálja a motorját, annak később is komoly előnye lesz, mert jóval lassabban lehet fejleszteni a többieknek - nem véletlen, hogy a Mercedes ekkora előnyben van a riválisokkal szemben, igaz, a Ferrari pont szezon közben áldozott sokat a motorjára. Ennek eltörlése tehát egyértelműen a két, óriási lemaradásban lévő gyártónak kedvez: a Renault-nak és a Hondának. Érdekesség egyébként, hogy ezzel pont az a két gyártó veszít, aki a többi csapatot is ellátja most már motorokkal, a Mercedes és a Ferrari - márpedig a hírek szerint a gyártók akkor kérték ezt a megoldást, amikor beleeegyeztek abba, hogy csökkentik az árakat a partnercsapatok felé.

Motorok



Szintén fontos szempont azonban, hogy a gyártók a Formula-1-ben használt technológiák egy részét beépítik az utcai autójukba is - természetesen főleg a motorfejlesztéssel kapcsolatos előrehaladásaikat használhatják fel. Ez ügyben mindenkinek fontos, hogy szabadon dolgozhasson, szabadon fejleszthessen. A Mercedes motorfőnöke, Andy Cowell szerint a versenyzés mindig fejleszti az utcai autókat is, így nekik is érdekük az, hogy ne legyenek korlátozások - holott ezzek ők veszthetik jelen esetben a legtöbbet.

A zsetonrendszer megszűnése azonban nem csak a jelenleg hátrányban lévő gyártók felzárkózását segítheti, hanem megnyithatja a kaput esetleges új gyártók belépésére - a Honda-projekt finoman szólva sem vált sikertörténetté az első idényben, az elrettentő példa pedig nagyban "köszönhető" a zsetonrendszernek. 

Bizonyos fokú korlátozások persze lesznek, de a 2016-os évet a 2017-es szabályok már jelentősen meg fogják határozni - érdekes lesz látni, hogy ebben az évben ki, mire használja a zsetonjait, mire fókuszál. A gyártók ezt akarták...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: