DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Doktor ismét harcba száll – Megjelent a legújabb AFM

Valentino Rossi, a korszakalkotó Hamilton és Vettel, gumiteszt Franciaországban és számos más érdekesség: már kapható a boltokban az Autósport és Formula Magazin legfrissebb száma.

A megszokottól eltérően nem a Formula-1 valamelyik sztárja került az Autósport és Formula Magazin februári címlapjára, hanem a motorozás alfája és ómegája, Valentino Rossi. A motorsport rajongóiban élénken él még az előző idény drámai és botrányos befejezése, amely során a Doktor elveszítette a tizedik bajnoki címéért vívott csatát. Ugyanilyen élénk az a gondolat, mire lesz képes Rossi az előttünk álló szezonban, amelyet változatlanul a Yamaha színeiben, világbajnok csapattársa, Jorge Lorenzo oldalán kezd meg. A néhány éve kezdődő megújulás betetőzéseként összejöhet az áhított siker? A több fontos szabályváltozást hozó szezon előtt adott interjúban Rossi világossá tette: motiváltsága szemernyit sem csökkent.

Az AFM a négykerekű királykategória két kiemelkedő ászával is foglalkozik: elemzésünk Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt állítja egymás mellé. A két versenyző két autóóriás, a Mercedes és Ferrari színeiben meghatározhatnak egy korszakot – pontosabban már meg is határoznak, hiszen az elmúlt nyolc évben egy alkalmat leszámítva mindig valamelyikük vált világbajnokká. De vajon sorolható-e kettejük párharca az olyan klasszikus körömrágós rivalizálások közé, mint Lauda és Hunt, Senna és Prost, Schumacher és Hakkinen összecsapása?

Bár az első versenyt Hamiltonnal és Vettellel márciusban, a hivatalos teszteket csak február végén tartják, az F1-es mezőny egy része már januárban pályára gurult, a Pirelli által szervezett gyakorláson, ahol az olasz cég kifejezetten esős abroncsaihoz gyűjtött információt. Az öntözőrendszerével fellocsolt franciaországi Paul Ricard pályát több év után tépték a csúcskategória autói – egy Ferrari, egy Red Bull és egy McLaren –, az AFM csapata pedig a helyszínről követte végig az eseményeket, közben számos exkluzív értesülést szerezve.

Aki idehaza szeretne igazi, versenyeken részt vett Formula-1-es autót látni, nem muszáj a Magyar Nagydíjig várnia, csupán Borsodba kell elutaznia: a miskolci Avalon Park szert tett a Williams 2010-es autójára, amely mostantól a szórakoztatóközpont területét ékesíti. A cikkben felelevenítettük az autó, az FW32 01-es számú karosszériájának történetét, belepillantottunk a csapat által mellékelt, eredeti dokumentumkötegbe, és azt is megnéztük, hova sodorta a sors Nico Hülkenberget, aki a Miskolctapolcáig jutó Williamsszel emlékezetes pole-pozíciót szerzett a Brazil Nagydíjon.

Míg a legtöbb versenysorozat még téli álmát alussza, a ralizás számára a legaktívabb hónapok egyik volt január. A tereprali világának legrangosabb küzdelme, a Dakar Argentínában és Bolíviában zajlott, és az egy évvel korábban még üres kézzel távozó Peugeot dominanciáját hozta. Ahogy azonban a Dakartól megszokott, akiknek hosszú órák koncentrációja után egy pillanatra megremegett a keze, lemorzsolódtak – köztük a legendás versenyen bemutatkozó és sokáig remeklő Sebastien Loeb is –, így a műfaj veteránja, a 12. győzelmét megszerző Stephane Peterhansel lett az, aki a két hét legvégén örülhetett. Néhány nap múlva Monte-Carlóban pedig kezdetét vette a rali-világbajnokság szezonja, ahol szintén komoly szerepet játszott a meglepetésfaktor az idén csak bizonyos versenyeken megjelenő, és ereje zömével a 2017-es szabályváltozásokra készülő Citroen révén.

További témák a lapból:

- A világbajnokságok legsikeresebb nemzetei

- A visszatérő: Harmadszor is gyári csapatot indít a Renault

- Bemutatkozik Jolyon Palmer, a Renault újonca

- Technika: Az ultramodern hibridek rejtelmei

- Egyéniség – Dávid Sándor különvéleménye

- Melyik szakág volt leggyorsabb a Hungaroringen?

- Négykezes autóra írva: Zengő Zoltán és Michelisz Norbert emlékei

- Africa Race: Oktatott a Szahara

- Rekordok a Szilveszter Ralin

- Csodaautókkal Csodaországban: Salzburg és Zell am See-Kaprun téli tesztje

- Menetpróba: Honda Tucson 1.6 T-GDI Sun Limited Edition

- Egy lány és sok autó: Újratöltve – Liane és a tuningcsodák

A legfrissebb AFM a MotoGP, a rali-vb és a többi népszerű hazai és nemzetközi autósport-széria híreivel és háttéranyagaival megvásárolható az újságosoknál vagy előfizethető a formula.hu weboldalán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: