DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Amikor... Schumacher behúzta a nyakát

A szezon utolsó futama előtt is összegyűjtöttük az adott helyszín legemlékezetesebb pillanatait - így fest az Abu Dhabi-Top 10, komoly bukásoktól, érzelmes bajnoki címekig.

2009 - Kobayashi ismét Buttont „szívatja”

Az Interlagosban debütáló japán pilóta első versenyén már megleckéztette a végül világbajnokká avanzsáló Jenson Buttont, a sportág első Abu Dhabi Nagydíján pedig még egyszer túljárt az eszén. Tény, hogy a Toyota könnyebb volt, de akkor is kellett bátorság ahhoz, hogy hibába kergesse az újdonsült királyt.

2010 - Liuzzi Schumacher nyakán

Sokkal balszerencsésebben is alakulhatott volna az a rajtbaleset, melynek Michael Schumacher és Vitantonio Liuzzi voltak a részesei. A hétszeres világbajnok a hatos kanyarból kigyorsítva megpördült, a mögötte néhány méterrel érkező olasznak pedig nem volt hová mennie. A Force India valósággal felnyársalta a Mercedest, az egyik kameraállásból jól látható, ahogyan Schumachernek rendesen be kellett húznia a fejét az érkező VJM03-as elől.


Formule 1 - Abu Dhabi - Schumacher/Liuzzi crash by oljojool

2010 - Bajnok lesz az aranygyermek

Még a futam előtt sem hitték volna sokan, hogy Sebastian Vettel labdába rúghat Fernando Alonso és Mark Webber mellett, mégis így történt. A rajtbaleset miatt felkavarodott mezőnyben a Red Bull és a Ferrari is hibázott a stratégia megalkotásakor, ami a versenyt megnyerő német pilóta bajnoki címét jelentette - Alonso a verseny nagy részét Vitalij Petrov Renault-ja mögött töltötte, de megelőzni nem tudta, így nem meglepő, hogy az ideges spanyol hevesen mutogatott az orosznak a futam után.

2011 - Egy defekt, aminek majdnem mindenki örült…

…kivéve Sebastian Vettel rajongóit. A német a végsőkig tartó 2010-es küzdelem után 2011-ben mindenkit földbe döngölt, és már Japánban bajnokká avatták, így sokan diadalittasan csaptak a levegőbe „Ezaz!”-t kiáltva, amikor a pole-ból induló német két kanyar után a füvön dekkolt, defektes jobb hátsó kerékkel. Bár Vettel visszatért a bokszba, nem látta értelmét a további körözésnek, így a 2010-es Koreai Nagydíj óta először adott fel versenyt.

2012 - Egy büntetés, amely a legrosszabbkor jött

Persze feltehetik a kérdést az Olvasók, hogy melyik jön jókor, de három versennyel a bajnokság vége előtt, szoros csatában Fernando Alonsóval egy mezőny végéről rajtolás… finoman szólva sem tartozik a legjobbak közé. Vettelt azért zárták ki az Abu Dhabi Nagydíj időmérőjéről, mert a csapat arra kérte őt a pole megszerzése után, hogy azonnal parkolja le autóját, az üzemanyag-rendszerben észlelt meghibásodás miatt. A versenybírák azonban szőrös szívűek voltak, és megfosztották a harmadik címe felé hajtó pilótát első rajthelyétől - aki viszont parádés versenyt bemutatva, egészen a dobogó legalsó fokáig küzdötte fel magát, mindössze három pontot veszítve Fernando Alonsóhoz képest.

2012 - Vigyázz, kész, kilövés!

Nico Rosberg akár űrrepülő-pilótának is képzelhette magát az Abu Dhabi Nagydíj 9. körében, amikor a pálya közepén lassan poroszkáló Narain Karthikeyan HRT-jén ugratót vett, és egészen Tecpro-falig katapultálta magát. Szerencsére sem neki, sem az indiainak nem esett baja.

2012 - Perez ámokfut egyet

A mexikó nem csinált egyebet, csak versenyzett - igaz, ennek pont társai itták meg a levét. Éppen Paul di Restát nyüstölte a futam 38. körében, amikor szélesre futott a 18-as kanyar után, a pályára visszatérve pedig kitessékelte a mellé bebújó Grosjeant, aki viszont Mark Webbernek ütközött neki. Az ausztrál és a francia helyben feladta a versenyt, az év felfedezettje viszont továbbment - igaz, egy tíz másodperces stop&go büntetéssel jutalmazták mutatványát.

2012 - „Hagyjatok békén, tudom mit csinálok”

Ki az, aki nem ismerné a finn pilóta, és talán az egész sportág egyik legnagyobb rádiós beszólását? A versenyt vezető finnek csak szokásos utasításokat szeretett volna adni a Lotus mérnöke, aki azonban az alcímben olvasható mondattal válaszolt - majd megnyerte a futamot.

2013 - Alonso háta bánta a pálya széli kirándulást

Talán az elmúlt hat szezon legunalmasabb Abu Dhabi Nagydíját rendezték 2013-ban, a verseny után viszont akadt említésre méltó momentum: Fernando Alonso a bokszból kiérkezve Jean-Eric Vergne mellett találta magát, aki azonban nem tágított, így a spanyolnak kicsit le kellett hajtania a pályáról. Ez elég volt ahhoz, hogy átrongyoljon a betont övező rázóköveken, és csak a verseny után derült ki, hogy az a szabad szemmel alig látható levegőbe emelkedés, majd földhöz csapódás 25G-s terhelésnek tette ki Alonsót. A spanyol autójából kiszállva hátfájásra panaszkodott, ami miatt kórházban is ellenőriztetnie kellett egészségi állapotát - komolyabb sérülést nem találva azonban engedélyezték számára az indulást Austinban.

2014 - Hamilton csúcsra járatja az Ezüstnyilat

 

Emlékezetes szezon ért véget tavaly az Emirátusok fővárosában, ahol Nico Rosbergnek ugyan még volt esélye a bajnoki címre, műszaki problémái miatt csapattársa diadalmenetévé vált az Abu Dhabi Nagydíj. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: