DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Nem szabadna, hogy a fejünkre essen a fal”

A versenyzőket nyugtalanítja Carlos Sainz harmadik szabadedzésen történt balesete - Sebastian Vettel és Max Verstappen szerint az F1-es védőkorlátoknak nem így kellene működniük.

Sainz szerencsére jól van és csak megfigyelésre marad éjszakára a kórházban, ám amikor az Orosz Nagydíj harmadik gyakorlásán a Toro Rosso nagy sebességgel a falba fúródott, és percekig eltartott, amíg a mentőcsapatok kiszabadították a pilótát a romok alól, azt mindenki aggodalommal töltve nézte a helyszínen.

A versenyzők érdekvédelmi szövetségének egyik elnöke, Sebastian Vettel szerint a Techpro védőkorlát nem rendeltetésszerűen működött, ellenben például azzal az esettel, amikor Max Verstappen idén Monacóban fúródott hasonló módon a falba a másik Toro Rossóval.

Dppi_00115016_312



„Örülök, hogy jól van, és még szebb lenne, ha itt lehetne közöttünk holnap” - mondta Vettel Sainzról. „Sokkoló volt látni, hogy ennyire mélyen befúródott a korlátba, ami szinte beborította az autóját. A védőfal mindenesetre most teljesen másképp működött, mint Monacóban Max baleseténél, ennek okait pedig meg kell értenünk. Hiszen ezek a korlátok épp azt a célt szolgálják, hogy ne essenek rá a versenyzőre, és az autó se tudjon aláfúródni.”

Verstappen szerint a nyitott DRS-nek is szerepe lehetett abban, hogy csapattársa elveszítette uralmát az autója felett a pálya tempós szakaszán, de szerinte is a falban kell keresni a hibát.

 

„Ennek nem így kellett volna történnie, megoldást kell találnunk az ilyen esetekre. Nem fordulhatna elő, hogy a védőkorlát így összeomlik, hiszen eltalálhatja a versenyző fejét. Biztos vagyok benne, hogy a következő gyűlésen felmerül majd a kérdés, és a következő évre javítani fognak a helyzeten” - mondta a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: