DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ecclestone: A Forma-1 nem egy kartell

Az F1 84 éves irányítója nem érzi, hogy aggódnia kellene a Sauber és a Force India Európai Uniónál tett feljelentése miatt - szerinte a sportágat "tiszta" kézzel vezeti.

A múlt héten a Force India és a Sauber is panasszal fordult az Európai Unióhóz, mert szerintük igazságtalanul osztják el a sportág bevételeit, amire szinte azonnal megérkezett Bernie Ecclestone válasza: „Ezért van az Európai Unió, hogy az ilyen ügyekben rendet tegyen. A csapatok előtt ott volt a lehetőség, és ha sikerrel járnak, az jó, ha nem, akkor pedig nem kerül semmibe.”



Az Orosz Nagydíj helyszínén ismét megkérdezték a brit üzletembert, hogy van-e félnivalója, ő azonban ennyit válaszolt: „Egyáltalán nem, hiszen nem egy kartellt futtatok” - áll az idézet a Motorsport.com oldalán, majd arra is kitért, hogy kell-e változásokat eszközölni a csapatokkal kötött szerződésekben. „Nem tudom, majd meglátjuk, előbb meg kell várni, hogy mit gondol az Európai Bizottság. (A csapatok) megkötötték a szerződéseket, nem? Nem tudom elképzelni, hogy valaki a megszegésükre kötelezze őket.”

Monisha Kaltenborn, a feljelentést részben végrehajtó Sauber csapatfőnöke azt mondta, a vád nem a csapatok, hanem Bernie Ecclestone ellen szól. „Egyike vagyunk azon két csapatnak, melyek hivatalosan is panaszt tettek az Európai Bizottságnál az európai versenyjog megsértése miatt, ezzel pedig a szabályalkotókkal, és a több csapatnak is előnyöket adó szabályokkal szeretnénk harcba szállni, melyek ártanak a sportágnak.”

„Ennek érdekében arra kértük a Bizottságot, hogy ellenőrizze a jogtalanságokat, és a kiemelt helyzetben lévő csapatoknak járó előnyöket - legyen az a szabályalkotás módja, vagy a bevételek elosztása” - mondta Kaltenborn, aki szerint azért van szükség a vizsgálatra, mert egyes gárdák több pénzt kapnak másoknál, valamint hogy kevesen férnek hozzá a szabályok meghatározásához. „Nem a magánzó csapatokról van szó, hanem arról, hogy a sport sérül azáltal, hogy egyes gárdákat előnyben részesítenek másoknál.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: