DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Nincs értelme a tíz körig tartó gumiknak”

Legalábbis ezen a véleményen van a Michelin, amely 2017-től kezdődően az F1 hivatalos gumiszállítója szeretne lenni. A francia gyártó a Pirelli belgiumi botrányáról is elmondta a véleményét.

A Pirelli szerződése a Formula-1-gyel a 2016-os idény végén lejár, s várhatóan négy-öt héten belül kiderül, hogy az olaszok vagy esetleg a posztra szintén bejelentkező Michelin lesznek-e a száguldó cirkusz hivatalos gumiszállítói a 2017-es szezontól kezdődően. Az általános vélekedés szerint a francia cég esélyeit növelték a spái események, ahol a pénteki második szabadedzésen Nico Rosberg, a verseny hajrájában pedig Sebastian Vettel kapott nagy tempónál defektet.

A Pirelli tegnap azt közölte, hogy lezárták a ferraris pilóta esetének kivizsgálását, amelynek eredményét a hétvégén sorra kerülő Olasz Nagydíjon hozzák majd nyilvánosságra, most azonban a rivális abroncsgyártó is megszólalt az ügyben:

Hamilton_Spa_Pirelli



„Tudni szeretném, mi történt Spában, de nem tudok hozzászólni ehhez, mert nincsenek róla adataink” – nyilatkozta a Michelin sportfőnöke, Pascal Couasnon a Bildnek. „Annyit tudok mondani csupán, hogy sokat tanultunk ebből.”

A Michelin a Pirelli gyorsan kopó abroncsairól is elmondta a véleményét: „Az biztos, hogy nincs értelme olyan gumikat gyártani, amelyek csak tíz körig bírják. Egy Formula-1-es abroncsnak legalább a verseny harmadáig ki kell tartania, de talán a kétharmadáig is. Ezt meg kell beszélnünk a mérnökökkel és Ecclestone-nal” – utalt arra Couasnon, hogy a jelenlegi beszállító az F1 vezetőjének kérésére gyárt gyorsan elhasználódó gumikat.

„Olyan gumikat kell adnunk a pilótáknak, amellyel száz százalékot tudnak kihozni az autóból, nem csak hetvenet” – jelentette ki a Michelin szakembere. A francia cég egyébként nem csak hosszabb élettartamú abroncsokat szeretne a Formula-1-ben, hanem gyorsabb keverékeket, valamint 18 colos kerekeket is, ugyanakkor készek olyan kompromisszumokat kötni, amelyek minden fél számára megfelelők lennének.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: