DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Milyen listát vezet együtt Vettel és Alonso?

Bár a közelmúltban többször is változott a pontrendszer az F1-ben, ami a statisztikákra is torzító hatással van, mégis érdekes, hogy jelenleg két pilóta is azonos pontszámmal vezeti az örökranglistát.

A Formula-1 bő 65 éves története során többször is módosítottak a pontrendszeren, ám mind közül kiemelkedik a 2010-es változtatás, onnantól kezdve ugyanis nem 10, hanem 25 bajnoki egység járt a győztesnek, ráadásul az első tíz helyezett pilóta is jóval több pontot zsebelhetett be, mint korábban. A statisztikákat kedvelők már ekkor felszisszentek, hiszen ez a jelentős ugrás alaposan eltorzítja a vonatkozó örökranglisták, ám mindezek ellenére is érdekes az az adat, amire a motorsport.com szakoldal hívta fel a figyelmet a hétvégi Belga Nagydíj előtt.

Jelenleg ugyanis Sebastian Vettel és Fernando Alonso is azonos számú, nevezetesen 1778 pontot gyűjtött be karrierje során a száguldó cirkuszban, ezzel pedig holtversenyben vezetik a listát. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a német versenyző legsikeresebb évei során már a mostani szisztéma volt érvényben, míg a spanyol pilóta pályafutásának több mint felében még csak tíz pont járt a győzelemért, így ha végig változatlan maradt volna a rendszer, a kétszeres világbajnok valószínűleg még megelőzné a ferrarist.

Vettel Alonso



Azt, hogy mennyit torzít a statisztikákon az említett 2010-es változtatás, több dolog is jól mutatja. Egyrészt a sportág legsikeresebb versenyzője, a hét vb-címet és 91 futamgyőzelmet bezsebelő Michael Schumacher csupán negyedik a listán, hiszen Alonsón és Vettelen kívül még Lewis Hamilton is megelőzi, akinek egyébként az erőviszonyokat szemlélve jó esélye lehet arra, hogy a közeljövőben az említett párost is utolérje. 

További érdekesség, hogy Nico Rosberg, Mark Webber és Felipe Massa világbajnoki címek nélkül is felfértek a top10-es ranglistára, köszönhetően annak, hogy a legeredményesebb szezonjaikat mindhárman már az öt évvel ezelőtti szabálymódosítás után futották az F1-ben. Azok közül egyébként, akik nem versenyeztek a 2010-től kezdődő érában, csupán egyetlen versenyző fért be a legjobb tíz közé, nevezetesen a négyszeres világbajnok Alain Prost, aki egy másik, a futamgyőzelmeket számon tartó örökranglistán továbbra is őrzi második helyét Schumacher mögött. Ebben a rangsorban a harmadik helyért azonban óriási a csata: Vettel a Hungaroringen érte utol Ayrton Senna 41 sikerét, de Hamilton is 38 elsőséget számlál, s a jelenlegi formák alapján elképzelhető, hogy a brit előbb múlja felül a brazil legenda rekordját.

Örökranglista:

1. Sebastian Vettel 1778 pont
  Fernando Alonso 1778
3. Lewis Hamilton 1688
4. Michael Schumacher 1566
5. Jenson Button 1204
6. Kimi Raikkönen 1100
7. Nico Rosberg 1068.5
8. Mark Webber 1047.5
9. Felipe Massa 1024
10. Alain Prost 798.5
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: