DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ricciardo Vettelt is levadászta volna?

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is beállt a sorba azok közé, akik nem bírták megállni, hogy ne tegyék fel maguknak a kérdést a 30. F1-es Magyar Nagydíj után: mi lett volna, ha?

Nem mintha a Red Bullnak különösebb oka lehetett volna a panaszra a múlt vasárnapi futam végeredményét illetően, hiszen mindkét autójuk dobogós helyen ért célba, és ezzel messze eddigi legjobb 2015-ös eredményét érte el a csapat.

Horner szerint azonban, ha pilótája, Daniel Ricciardo nem ütközik össze mindkét Mercedesszel a verseny során, és kicsit simábban jut előre, akkor a végén még volt csapattársát, a most a Ferrarinál versenyző Sebastian Vettelt is komolyabban megkergethette volna, sőt, akár tavalyi győzelmét is képes lett volna megismételni. A csapatfőnök szavaiból úgy tűnik, mindkét ütközés esetében abszolút vétlennek érezte saját versenyzőjét, és még a második esetet is teljesen Nico Rosberg nyakába varrná.

Hamilton és Ricciardo ütközése

„Ez egy nagyszerű csapatmunka volt, egy olyan pályán, ahol nincs nagy jelentősége a végsebességnek, és ez a kezünkre játszott” – kezdi az Autosportnak adott nyilatkozatában a brit, aki ezután elsőként Hamilton és Ricciardo találkozására tért ki. „Elég nagy volt az ütközés Lewisszal, aminek a hatására jelentős mértékben megsérülte Daniel autója, de ő ennek ellenére is közeledni tudott az élen álló kettőshöz, és mindig lesben állt egy újabb előzésre.”

Rosberg és Ricciardo ütközése

„Aztán az 1-es kanyar belső ívén be is vetődött Nico mellé, de kicsit túl mélyet fékezett, a kanyar kijáratában pedig Nico keresztezte az útját. Versenybalesetnek tűnt, de kár érte. E nélkül, ha sikerült volna tisztán megelőznie Nicót, biztos vagyok benne, hogy a végén egy izgalmas befutót láthattunk volna közte és Seb (Vettel) között” – vázolta fel a saját szempontjából legideálisabb képzeletbeli forgatókönyvet a csapatfőnök.

A valóságban azonban Ricciardo és Rosberg összeütköztek, ami miatt előbbi pilótának egy új orrkúpért kellett a bokszba hajtania, míg utóbbi még rosszabbul járt, hiszen neki egy egész kört kellett megtennie bal hátsó defekttel. Az ausztrál végül a 3., míg Rosberg a 8. helyen futott be, így nem kérdés, hogy melyikük veszített nagyobbat az esetnél, nem beszélve arról, hogy ha ez nincs, akkor igaz, hogy Ricciardo talán Vettelt is utolérhette volna, viszont Danyiil Kvjat szinte biztosan nem állt volna dobogóra a másik Red Bull-lal – erre persze Horner már nem tért ki.



Azt viszont fájdalmasan bevallotta, hogy lesz még ennek a jó szereplésnek böjtje, Ricciardo feje fölött ugyanis Démoklész kardjaként lebeg ott egy újabb motorcsere, és az ezért járó újabb büntetés rémképe. Ez már a második ilyen büntetése lenne az ausztrálnak, aki már Ausztriában túllépte a limitet, és a Renault-erőforrások sorozatos meghibásodásai miatt már akkor kénytelen volt az ötödik idei motorjával rajthoz állni. Mivel pedig a nyári szünet után kifejezetten motorgyilkos pályák jönnek (Spa és Monza), így Horner szerint szinte elkerülhetetlen lesz az újabb csere. És a büntetés. 

„Azt hiszem, muszáj lesz egy újabb erőforrást bevetnünk, főleg Ricciardo esetében. Ő jelenleg minden pénteken, szombaton és vasárnap is az egy szem, ötödik erőforrását használja, ezért valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy a következő néhány verseny egyikén egy újabb motort is megkezdjen. Hogy csak nála kell ezt meglépnünk, vagy mindkét autónknál, azt ezen a héten fogjuk kielemezni az adatok alapján” – mondta el Horner, aki végül kiemelte, örül a Renault-motorok egyértelmű fejlődésének a megbízhatóságot illetően, hiszen ha nem így lenne, akkor már Magyarországon sem érhettek volna el ilyen jó eredményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: