DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Szám szerint: Párban a csapatért

Kilenc futam telt el a 2015-ös F1-es szezonból, így most a bajnokság háromhetes szünetében eljött az ideje a félidei összegzésnek, még mielőtt a Hungaroringre érkezik a száguldó cirkusz.

Ez a statisztika azt ábrázolja, hogyan dolgoztak össze a párok a közös csapatteljesítmények vonalán az első félévben. Az egyes pozíciókban (vízszintes tengely) a teljesített körök (függőleges tengely) mennyisége árulkodik a versenyformáról, az autóban lévő lehetőségekről is.

1



Kezdjük rögtön a domináns Mercedesszel. Hamilton vonala égbeszökő, amely a legjobban mutatja a fékezhetetlen lendületet. Nico Rosberg a lehető legközelebb van hozzá a grafikon tanúsága szerint.

1

A vörösöknél Vettel hasonlóképpen „vezeti fel” csapattársát. Itt sem látunk ábrázolható keresztbeverést. A legmagasabb értékek a 4.-6. hely területén láthatóak, amely kétségkívül az autó lehetőségeire mutat.

1

A grove-i alakulatnak jót tett a brit versenyen mutatott jobb forma, a szalag bal széle emelkedni kezdett. Egyre jobban látható megint a Williamsnél gyakran megfigyelhető év közbeni feljavulás tendenciája. Figyelemre méltó a párhuzam a két versenyző teljesítménye között.

1

A Red Bull lázgörbéje ugyan nagyobb csúccsal, de mégis hasonló a Williams grafikonjához. Némi párhuzam, itt is megfigyelhető, elsősorban a középmezőnybeli tartózkodás gyakoriságában. A Red Bullnak van mit javítania, tehát még többet kellene autózniuk a pontszerző zónában.

1

A Lotusnál a lélektani 10. pozíció kerülgetése van műsoron. Ez is egyfajta mérleghelyzet, aminek a kedvezőbb billenéséért az erősödő középmezőny dacára kell a kedvezőbb pályákat kihasználni. Döntő itt is a rajtpozíció, mert onnan lehet a kezdeti köröket rajzolni.

1

A Force India grafikonján azt látjuk, hogy Perez erősödni kezdett Hülkenberg mellett, magasabb körszámokat produkált egyre jobb pozícióban. Bár még mindig elmarad a német csapattárs egyenletessége mögött. A csapatnak jót tett az új technikai fejlesztő csomag, mert korábban laposabb volt a teljesítményük.

1

Bár elvétve be-beugrottak a Toro Rossók a top 6-ba, jellemzően inkább a 7.-10. pozíció között vitézkedtek. Valamivel kedvezőbb Max Verstappen teljesítménye, 272 kört autózott pontszerző helyen, Sainz „csupán” 174 kört. A tizedik helynél hátrább azonban közel azonos körszámot produkáltak. A grafikon tanúsága szerint az egyenletesnek látszó „fennsík” a középmezőnybe tartozást próbálná sugallni.

1

Talán a legjobban érzékeltethető a Sauberes fiúk teljesítménye. Észlelhető a fokozatos visszaesés, mert egyre inkább emelkedni kezdett a hátsó pozíciókban futott körök száma. Mint látható, a legjellemzőbb a 14.-16. helyezés, ahol a Sauberek a legtöbb időt, azaz versenykört „vesztegelték”.

1

A McLaren szurkolóinak jó hír, hogy elkezdett végre hasasodni Alonsóék vonala, fejlődik már benne a „magzat”, az új Honda korszak. Legalábbis egy optimista szurkolói szemüvegen át.  A McLaren körszalagján középtájon már egyre magasabbra törnek, egyre több kört tesznek meg, egyre jobb pozíciókban. A jobb szemléltethetőséget sajnos rontja a korai kiesések sorozata (Alonsó Ausztriában, Button hazai pályán került hamar a partvonalra)

1

A sereghajtó csapattól nem várható el, hogy kiugró mutatványokkal hívja fel magára a figyelmet, de annál nagyobb mozgástere lehet a csapattársi párbajnak. Ennek bizonyítéka a Marussiás-Manoros versenyzők grafikonja, ahol Merhi igyekszik Stevens előtt maradni. Annak esélye, hogy a pályán egyre előrébb kerüljenek, párhuzamban van az ellenfelek elhullásának esélyével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: