DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

McLaren: Az F1-et nem lehet japánul csinálni

Ha valaki a Formula-1-be jön, annak a Formula-1-ben bevett normák szerint kell dolgoznia, fogalmazta meg véleményét Eric Boullier, amit a McLaren kritikájaként is értelmezhetünk a küszködő motorgyártó, a Honda felé.

A paddockban szélesen elfogadott álláspont, hogy a McLarent elsősorban a sportba visszatérő és az új hajtásláncokkal nehezen boldoguló Honda veti vissza, és a futamok múlásával egyre többen gyanakszanak arra is, hogy a japánok munkamódszereivel nincs valami rendben, ezért képtelen a cég gyorsan reagálni a felmerült problémákra.

150169_f1de-750x500



A japán vállalati kultúra ugyanis sajátos tulajdonságokkal bír, a Hondánál pedig már tradíciója van annak, hogy mindent cégen belül, saját erőfeszítéseikkel próbálnak megoldani - ami a jelek szerint az F1-ben nem működik hatékonyan. Amikor a Motorsport újságírója feltette a kérdést Eric Boullier-nek, hogy szerinte a Hondának külső segítséget kellene-e igénybe vennie, a francia így reagált a márka hajthatatlanságára:

„El kellene felejtenünk ezt a butaságot. Ez a Formula-1, ez itt versenyzés. Ha valaki belép az F1-be, akkor az F1-et kell csinálnia - akár afrikai, akár angol, akár japán az illető. Aki az F1-ben van, annak úgy kell végeznie a dolgokat, ahogy azt az F1-ben, F1-es elvek szerint szokás. Nem pedig másképp” - fakadt ki a McLaren versenyigazgatója a Hondára.

Pedig a wokingiak készen lennének segédkezet nyújtani a japánoknak, a kérdés Boullier szerint csak az, hogy elfogadják-e.

„Hatalmas szakértelemmel rendelkezünk, amit meg tudunk, meg próbálunk velük osztani. Már csak rajtuk múlik, hogy meghallgatnak-e minket, és hogy igénybe veszik-e a segítségünket. Persze a mi közreműködésünkkel csak egy kis lendületet nyernének, hiszen mi nem készítünk motorokat. Ez a Honda felelőssége. De amiben csak tudunk, mindig segíteni fogunk nekik, hiszen egy csapatot alkotunk velük” - fogalmazott az istálló irányítója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: