DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Hamilton-Rosberg-Vettel triumvirátus - Brit statisztikák

Vajon Fernando Alonso szezonja eredményesebb-e már, mint debütálóéve a Minardival, és vajon milyen negatív eredményt ismételt meg 21 év után a Lotus? Összegyűjtöttük a Brit Nagydíj statisztikai érdekességeit.

Lewis Hamilton noha nehezebben, mint azt talán vártuk, de mégis mindent besöpört a Brit Nagydíj hétvégéjén. 46. pole-pozícióját szerezve megelőzte Sebastian Vettelt ezen a ranglistán, így immár egyedül rendelkezik a harmadik legtöbb első rajthellyel. A britet ráadásul idén még csak egyszer győzték le szombaton, azaz már 8. pole-jánál tart, ezzel pedig máris eredményesebb, mint karrierje bármely korábbi évében. Eddig ugyanis még sohasem szerzett hétnél több rajtelsőséget egy évben.

24. leggyorsabb körét futva szintén Vettelt érte be, míg 38. futamgyőzelmének jegyzésével már csak kettő továbbira van a némettől, és háromra Ayrton Sennától.

A brit zsinórban a 18. futamon állt az élen legalább egy kör erejéig, ezzel pedig átvette ezt a rekordot Jackie Stewarttól, aki 1970 óta őrizte azt.

Hamilton lett az első David Coulthard óta, aki két egymást követő Brit Nagydíjat is meg tudott nyerni - a skót 1999-ben és 2000-ben tette ezt meg. A kétszeres bajnok már harmadik silverstone-i győzelménél aratta, ennél többször pedig csak Alain Prost tudott a dobogó tetejére állni a pályán. És Hamilton számára további biztató jel lehet, hogy eddig csak annak a két szezonnak a végén lett világbajnok, amelyekben a hazai futamát is megnyerte.

A Mercedes immár kilenc futamon át ott van a dobogón mindkét autójával, amire még soha egyetlen csapat sem volt képes.

Dppi_00115010_568



Sebastian Vettel a futam végére feljött a 3. helyre, így ismét együtt ünnepelhetett Hamiltonnal és Rosberggel, idén immár 6. alkalommal. Ezáltal már kilenc verseny alatt új rekordot állítottak fel, hiszen korábban még sohasem fordult elő, hogy egy trió egy szezonon belül hatszor is együtt álljon a dobogón - és hol van még a szezon vége...

Mellesleg a tavalyi eredményekkel együtt ez az ötödik alkalom, hogy Hamilton-Rosberg-Vettel sorrendben végeztek az első három helyen, ezzel pedig szintén rekordot állítottak be. Korábban csak egyetlen sorrend volt az F1-ben, ami ötször is előállt. Nem is olyan régen Sebastian Vettel, Mark Webber és Fernando Alonso jöttek be 1-2-3-ban ennyiszer.

A Williams ugyan erősen kezdett, és egy ideig úgy tűnt, akár első silverstone-i kettős dobogójukat is begyűjthetik 1992 óta, ám végül mindketten leszorultak a pódiumról. Felipe Massa és Valtteri Bottas révén mindenesetre idén először vezetett versenyt a Mercedesen és a Ferrarin kívül más csapat, és 2002 óta először állt az élen a Williams hazai pályán.

Hamar véget ért a futam a Lotus számára, hiszen mindkét autójuk kiesett már az első körben. Elég friss élmény ez Romain Grosjean és Pastor Maldonado számára, hiszen egyszer már előfordult velük idén: Melbourne-ben szintén közvetlenül a rajt után kiállni kényszerültek. Legutóbb 21 évvel ezelőtt fordult elő egy csapattal, hogy egy szezonon belül kétszer is elveszítsék mindkét autójukat az első körben. A Jordan volt ebben a balszerencsés helyzetben, hiszen Rubens Barrichello és Eddie Irvine Hockenheimben és a Hungaroringen is rajtbalesetbe keveredtek.

Dppi_00115010_138

109 verseny óta (2009, Olasz Nagydíj) nem láttunk brazil F1-es győzelmet, noha Massa révén a rajt után reális esély nyílt rá. Mivel nem történt meg, új rekord született ebben a tekintetben, hiszen az Emerson Fittipaldi által 1970-ben aratott legelső brazil győzelem óta 108 futam volt a leghosszabb brazil siker nélkül eltelt időszak (Senna utolsó és Barrichello első diadala között).

Fernando Alonso végre megszerezte első idei pontját a 10. helyen befutva, de még mindig nem mondhatja el, hogy ez a szezonja eredményesebb lenne, mint a Minardival teljesített debütáló éve. Idén egy 10., 11. és 12. helyezés mellett csak kiesései vannak, 2001-ben azonban ugyanígy egy darab 10., 11. és 12. pozíció mellett többször végzett a 13. és annál gyengébb helyeken is. Persze akkoriban pontot még csak az első hatnak osztottak.

Nemrég Alonso állított fel egyéni negatív rekordot a sorozatos kiesésekkel, most pedig úgy tűnik, Jenson Button is követi a példáját. A brit az utolsó három versenyen nem jutott el a kockás zászlóig, ami nem fordult vele elő azóta, hogy 2004 és 2005 között egy négykieséses sorozatot jegyzett.

A Manor, beleszámítva a jogelőd Virgint és Marussiát is, története második legjobb helyezését állította be Roberto Merhi 12. pozíciójával. A legjobb persze továbbra is Jules Bianchi 9. helye tavaly Monacóból. Így értelemszerűen Merhi, valamint a 13. helyen befutó Will Stevens is rövid F1-es karrierjük legjobb eredményét érték el.

Dppi_00000565_053

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: