DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Adrian Newey az Aston Martinnak dolgozik

Miután felmerült a pletyka, hogy az Aston Martin a Red Bull oldalán csatlakozna az F1-hez, legalább ennyire érdekes hírről számolhatunk be: az energiaitalos birodalomhoz tartozó mérnök a gyár számára tervez utcai autót.

Vasárnap hallottunk először arról a sajtóhírről, mely szerint lehetséges, hogy az Aston Martin a Red Bull oldalán, márkapartnerként csatlakozik a Formula-1-hez, a csapat pedig Renault helyett Mercedes-motorokra vált – utóbbi az Aston Martin résztulajdonosa. A spekulációt lényegében mind a három érintett cáfolta.

Ehhez képest az Autocar lap, amely az eredeti sztoriról is beszámolt, újabb érdekes információról rántotta le a leplet: Adrian Newey, a Red Bull Formula-1-től részben visszavonult mérnöke év elejétől fogva az Aston Martin egyik utcai projektjén dolgozik.



A forrás kiemeli, Newey az együttműködésben a Red Bull Technologiest képviseli, amely nem egyezik meg a Red Bull Racinggel, azaz egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben a közös munka F1-re is kiterjed. Mindenesetre gyanakodásra ad okot, hogy minden idők legeredményesebb Formula-1-es tervezőjét ahhoz a céghez adták kölcsönbe, amelyet jelenlegi munkaadójával hoztak szóba.

Az Autocar beszámolója szerint Newey az Aston Martin tervezőcsapatával dolgozik együtt a kezdeti fázisban levő projekten, amelynek jövője még bizonytalan. A szándék az, hogy egy olyan nagyteljesítményű utcai sportkocsit hozzanak létre, mint a McLaren P1 GTR vagy Ferrari FFX K.

Newey, aki a 2015-ös Red Bull tervezésében még főszerepet vállalt, pontosan azzal a szándékkal távozott részben a Formula-1-ből – tanácsadói szerepet továbbra is betölt a csapatnál –, hogy más, változatos munkákat végezhessen, miközben továbbra is a Red Bull alkalmazottja marad. Az America’s Cup vitorlásversenyre már dolgozik egy hajón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: