DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Változó motorbüntetések a Magyar GP-től kezdve?

A Stratégiai Csoport elképzelése alapján a pilóták nem kapnak a versenyre külön büntetést motorcsere után, ha nem tudják teljesen letölteni a hátrasorolást - a hivatalos elfogadásra még várni kell.

Mint ismeretes, az idei évtől kezdődően a szabályok kimondják, hogy a  le nem töltött helyek a versenyen öt vagy tíz másodperces, bokszutca áthajtásos, illetve stop-and-go büntetést vonhatnak maguk után abban az esetben, ha valamely erőforrásegység cseréje miatt a pilótát a rajtrács végére sorolják vissza. A közönség soraiban ez hatalmas népszerűtlenséget váltott ki.

Dppi_00115009_617_resize



Mostantól kezdve azonban arra törekednek, hogy a legszigorúbb büntetés a rajtrács végéről való indulás legyen.  Volt néhány megbeszélés arra vonatkozóan, hogy ezt a változtatást már az ezen a hétvégén megrendezésre kerülő Brit Nagydíjon bevezessék, ha lehetőségük van rá. Azonban az FIA-hoz közeli források megerősítették, hogy ez a módosítás keresztül kell, hogy menjen a megfelelő eljárásokon, így nem fogják a Magyar Nagydíj előtt bevezetni.

„Ez egy észszerű fejlemény” – nyilatkozta Christian Horner a motorsport.com című lapnak. „Nem tudom, miért nem lehetett ezt már a hétvége előtt megtenni – akár faxon keresztül is megszavazhatták volna, ha mégsem, akkor legrosszabb esetben a Magyar Nagydíjra. Úgy gondolom, hogy ez egy konstruktív megbeszélés volt, és néhány pozitív ötlet született.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: