DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Belgiumtól nehezebb lesz rajtolni

Az FIA úgy döntött, szezon közben változtat az F1-es szabályokon, és korlátozza a versenyzőnek adható információ mennyiségét. Pontos részletek nem ismertek, de a szigorítás elsősorban a rajtot nehezítheti meg.

A versenyzők és csapatok közötti rádiózást már tavaly korlátozták, elsősorban a vezetéstechnikai utasításokra vonatkozóan, habár a további szigorításokat, melyeket 2015-re terveztek, végül leszavazták. A pilóta azonban számos más módon is információhoz juthat, például a kormányok kijelzőjén megjelenő adatok útján – erre Max Verstappen panaszkodott, aki úgy véli, az autóban töltött idő 80 %-át nem a tényleges vezetés köti le.



Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke csupán múlt héten beszélt arról, lehetséges, hogy betiltják a „vezetői segédleteket”, akár szezon közben is. Nem kellett sokat várni, hogy szavai beteljesüljenek: az FIA Silverstone-ban közleményben tudatta, javaslata a segédletek betiltásáról egyöntetű támogatást kapott a Stratégiai Csoport eheti ülésén, így az augusztusi Belga Nagydíjtól fogva „megnövelik a vezetői segédletekre és támogatásra vonatkozó szigorításokat”.

Hogy ez pontosan milyen részletekre vonatkozik, nem derült ki, azt leszámítva, hogy – Todt említett nyilatkozatának megfelelően – „különös hangsúly helyeződik a versenystartokra.” Az FIA közleménye hozzátette: „Az intézkedések újra a versenyző kezébe adják az autó teljes irányítását, ezzel növelve a versenyek izgalmát és kiszámíthatatlanságát.”

Lewis Hamilton a közelmúltban egyébként cáfolta, hogy a versenyzők túl sok segítséget kapnának az autóban, és állítja, nem változtatna vezetésén, így az erőviszonyok sem borulnának, ha a kommunikációt szigorítanák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: