DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Toro Rossóé a második legjobb autó?

Így gondolja az istálló két F1-es újonca, Verstappen és Sainz. Véleményük szerint ha versenyképes motort használnának, egyedül a Mercedes lenne előttük.

A Toro Rosso autóját számos dicséret érte idén: a szezon elején mutatott eredmények alapján többen azt állították, erősebb konstrukcióval rendelkeznek a testvércsapat Red Bullnál is. Bár a konstruktőri bajnokságban csak nyolcadik helyet foglalnak el, azaz a nagy csapatokon kívül a Force India, Lotus és Sauber is előttük áll, Max Verstappen és Carlos Sainz véleménye szerint ez korántsem tükrözi az STR10 minőségét.

„Harmadikak lennénk, a két Mercedes-pilóta mögött” – jelentette ki határozottan Max Verstappen, mikor arról kérdezték, hányadik helyen végeznének a Renault-motor tetemes lemaradása nélkül. „Amikor jó motorod van, a karosszéria is jobb lesz, ugyanis könnyebb vezetni. Összehasonlítva a magas sebességű teljesítményt, ha miénk lenne a legjobb motor, úgy gondolom, másodikak lehetnénk a Mercedes mögött.



Hasonlóan optimistán ítéli meg az autót csapattársa, Carlos Sainz is. „Minden edzés után megvizsgáljuk a GPS adatait, és összehasonlítjuk magunk a Ferrarival, Williamsszel és még a Mercedesszel is. Miután megnéztük a barcelonai adatokat, meg voltam győződve arról, hogy ez a kocsi, egy ütőképes motorral felszerelve, a Williamsszel, alkalmanként pedig a Ferrarival harcolna.”

„Ezért dicsérem folyamatosan a fiúkat, és mondom, milyen pokoli munkát végeznek, mert igencsak meggyőző olyan kocsit készíteni, amely képes ezzel a két csapattal harcolni. A 3-as és 9-es barcelonai kanyarokat megvizsgálva pedig azt találtuk, hogy csak a Mercedes gyorsabb nálunk. Újoncként átélni azt, hogy egyedül Nico és Lewis gyorsabb, óriási érzés volt!” – lelkesedett Sainz az Autosport lapnak.

A versenyzők értékeléséből kikövetkeztethető, hogy a Toro Rosso karosszériáját a Red Bullénál is erősebbnek tartják. Verstappen ezt azzal magyarázza, hogy az RB11 optimális beállításait nehezebb megtalálni, mint a Toro Rossóét, igaz, ha ez sikerül nekik, többre képesek, mint ők ideális körülmények között. „A nagyobb leszorítóerejű pályákon meglehetősen erősek vagyunk a Red Bullhoz képes. Csak ők több emberrel dolgoznak, ezért néha talán jobban be tudják állítani a kocsit. De általánosságban az autónk nagyon közel áll a Red Bullhoz” – mondta a holland pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: