DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A motorbüntetések is változhatnak

Néhány meghökkentő változás mellett a jelenlegi büntetési rendszerről is szó esett az F1-es Stratégiai Csoport eheti találkozóján. Úgy tűnik, a döntéshozók hallgatnak a versenyzők és rajongók panaszaira.

Legutóbb a Red Bull fiatal pilótája, Danyiil Kvjat emelte fel szavát a motorcserére vonatkozó szabály ellen, amelyet kifejezetten igazságtalannak tart. Az Osztrák Nagydíjon négy versenyző összesen 70 helyes büntetést kapott, aminek javát csak a futamon tudták leszolgálni bokszutcai büntetés formájában. Hogy megkönnyítsék helyzetüket, a leginkább érintett Honda új gyártóként egy plusz felhasználható hajtásláncot kapott, az F1-es Stratégiai Csoport pedig legutóbbi találkozóján – amelyen sprintversenyek bevezetéséről is szó esett – az enyhítés lehetőségéről tárgyalt.



A legnagyobb gond jelenleg az, hogy több komponens cseréje (az erőforrás összesen hat elemből áll) nemcsak a rajtrács, hanem a futam képét is felülírja, a szankcionált versenyzők akár stop-and-go büntetésre is számíthatnak. A szabályt idén vezették be, tavaly a hátrasorolás le nem töltött részét még a következő futamra vitték át. Az Autosport értesülései szerint a Stratégiai Csoport célja az, hogy a legszigorúbb szankció az utolsó rajthelyre való hátraküldés legyen.

A javaslatot az F1 Bizottságnak kell elfogadnia, az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) pedig júliusi mexikóvárosi ülésén bólinthat rá. Arról nem esett szó, hogy a változás szezon közben lép-e hatályba, vagy csak jövőre. A versenyzők segítésére – bokszfalról érkező információ – vonatkozó szigorítást már idén, a Belga Nagydíjtól bevezetik.

A részt vevő csapatok megerősítették még a tankolás visszatérése ellen foglalt álláspontot, szó esett az 1.6-os motorok hangosabbá tételéről, valamint az FIA arra kérte az istállókat, tudassák elképzeléseiket, hogyan lehetne az F1-es autók sebességét körönként hat másodperccel növelni 2017-től.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: