DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kvjat: Le a nevetséges motorbüntetésekkel!

A Red Bull fiatal orosz F1-ese ritkán hallatja hangját aktuális kérdésekben, de az utóbbi hétvégéken látott büntetéseket ő sem hagyta szó nélkül. A helyzetet olyan futóversenyhez hasonlítja, ahol 50 méterrel hátrébbról kell indulni.

A Formula-1-ben második, Red Bull istállóban első évét töltő Danyiil Kvjat is áldozatául esett az Osztrák Nagydíj büntetési hullámának: őt tízhelyes hátrasorolással sújtották, mivel autójába az ötödik Renault-erőforrás került, de legalább le tudta tölteni a rajtrácson, a versenyre semmiféle formában nem vitte át. Ugyanezen a hétvégén csapattársát, Daniel Ricciardót is szankcionálták, a legnagyobb felhördülést pedig az keltette, hogy a McLaren pilótái fejenként 25 helyes hátrasorolást kaptak – a 20 versenyzőből álló rajtrácson.



„Ezt a szabályt mindig is nevetségesnek tartottam” – csatlakozott a rajtbüntetések kritikusai közé Kvjat, akit az Espn F1 idéz. „Úgy gondolom, a Formula-1 mindenekelőtt sport, más sportot pedig nem tudok mondani, ahol ha megsérülsz, még hátrébbról kell kezdened. Olyan, mintha egy rövidtávfutó megsérülne, ezért a 100 méteres sprintet 50 méterrel távolabbról kellene kezdenie. Nem hiszem, hogy ez sportszerű lenne.”

Kvjat bízik benne, hogy az előírást, amelyet tavaly vezettek be, ilyen drasztikus következményekkel azonban akkor még nem járt, 2016-ban megváltoztatják. „A szabályok olyanok, amilyenek, remélhetőleg pedig rá fognak döbbenni, hogy nem túl jók, jövőre pedig javítanak rajtuk” – mondta a 21 esztendős pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: