DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Végre megszólalt az F1 igazi nagyfőnöke is

Donald Mackenzie, az F1-et tulajdonló CVC első embere szerint is változásra van szükség a sportágban, és úgy véli, hogy a Red Bull hamarosan ismét a győztesek útjára lép majd.

A brit üzletember idén állandó vendég a Forma-1-es paddockban, sőt, pozíciójánál fogva ott volt a Stratégiai Csoport május 14-i ülésén is, ahol Az FIA, Bernie Ecclestone, és hat F1-es csapat vitatta meg, milyen változások szükségesek a sportág jobbá tételéhez. Mackenzie szerint a sportot illető kritikák (melyek ellen Toto Wolff is kikelt nemrég) nagyrészt megalapozatlanok, noha ő is amellett van, hogy a show-nak nem ártana egy kis vérfrissítés.

„Úgy gondolom, hogy sport jobb állapotban van, mint amit írnak róla” – mondta Mackenzie a Motorsport.com-nak. „Ennek ellenére mégis sürgősen változtatni kellene néhány dolgon, hogy izgalmasabbá tegyük. Bernie, a csapatok és az FIA már rajta vannak az ügyön, és remélem hamarosan észlelhető lesz a változás.” Emellett azt is elmondta a sportágban 35%-os tulajdonrészt birtokló brit, hogy az Osztrák Nagydíjon látott sorozatos büntetések nem voltak túl népszerűek a rajongók körében.



„Mi sem örültünk neki annyira, hiszen igazságtalan volt a versenyzőkkel szemben, hogy őket büntetik meg a gyenge motorok miatt. De ez az FIA-ra tartozik, és tudom, hogy mindenütt megvan a szándék a versenyzés izgalmasabbá tételére. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ezt az újratankolással lehet elérni, inkább azzal kell foglalkozni, hogyan tehetnénk gyorsabbá az autókat. A gyorsasághoz persze több üzemanyag kell, amit valaki meg is említett, de sosem volt valós az elképzelés.”

Mackenzie megérti Dietrich Mateschitz panaszait a Red Bull vártnál gyengébb szereplése miatt, de úgy gondolja, hogy a Milton Keynes-iek hamarosan visszatérnek a győztesek utcájába. „Nyilvánvalóan csalódott, de jó srác, és biztos vagyok benne, hogy ismét nyerni fognak. A Red Bullnak jobb motorra van szükségük a jelenleginél, és nagyszerű lenne, ha a Renault fel tudna nőni a feladathoz. Bernie is azon van, hogy jobb erőforrást találjon nekik.”

Az üzletember ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a CVC nem akar pénzügyi támogatást nyújtani a kiscsapatoknak, de hajlandó arra, hogy olyan szabályokat alkossanak, amely élhetőbb F1-et kreál számukra. „Aláírták a szerződéseket, így elég furcsa, hogy később megváltoztatják a véleményüket” – ismételte Mackenzie Jean Todt korábban elhangzott szavait. „Amikor tudunk, segítünk rajtuk. Például csökkenthetjük a költségeket, vonzóbbá tehetjük a sportot és több szponzort szerezhetünk. Az azért jó lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: