DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Egyre több versenyző érdeklődik a Haas iránt

A jövőre érkező új alakulat vezetője, Gene Haas olyan F1-es pilótákról beszélt, akik nem azt kapták jelenlegi csapatuktól, amire számítottak. Talán a Force India párosára gondolt?

Örökzöld kérdést jelent – legalább az állítólag szeptemberre várható bejelentésig –, hogy kik lesznek a 2016-ban érkező ambiciózus új csapat, az amerikai székhelyű Haas versenyzői. A jelenleg Nascar-formációt futtató tulajdonos, Gene Haas korábban kijelentette, fontos számára, hogy amerikai versenyzője legyen, ugyanakkor legalább egy tapasztalt pilótára is szüksége lesz. Előbbi pozícióra a GP2-ben szereplő, valamint több kiscsapatnál tesztelő Alexander Rossi lehetne ideális jelölt, de Danica Patrick neve is felmerült.

Ami a tapasztalatot illeti, sokan Adrian Sutilt nevezték meg a legnagyobb favoritnak, de felmerült a Ferrari-tesztpilóta Esteban Gutierrez, sőt Kimi Raikkönen neve is – utóbbi kettő a Haas Ferrarival való szoros együttműködése kapcsán. Lehetséges azonban – és logikusabb döntés lenne – hogy Sutillal vagy Gutierrezzel ellentétben olyan versenyzőt igazolnak, aki az idei szezonban is a mezőnyben versenyez.



„Azt hiszem, az érdeklődés komolysága egyre fokozódik” – mondta Gene Haas a USA Today lapnak. „Pillanatnyilag nagy a pezsgés a Formula-1-ben. Egyes emberek igazán jól teljesítenek, mindenki más pedig elég rosszul. Csapatoknak, melyek azt gondolták, jók lesznek, nem jött össze. A versenyzőink talán olyan versenyzők lesznek, akik egy másik csapatba mentek, ott viszont nem elégedettek a fejlődéssel.”

„Valódi sakkjátszma kitalálni, hogy ki hol fog kikötni. Mi csak egy alternatíva vagyunk. Úgy vélem, a versenyzők nagyon jól tudják, hogy ha rossz utat választanak, tönkretehetik a karrierüket. Mert amikor műszaki gondok vannak valahol, amiket nem sikerül megoldani, akkor elpazarolhatnak egy teljes évet. Ezt pedig nem szeretnék.”

Leírása a Force India pilótapárosára illik leginkább: a tavalyi eredmények után az istálló nagyot esett hátra idén. Bár Vijay Mallya csapatfőnök kijelentette, meg akarja tartani 2016-ra is versenyzőit, kérdés, hogy Nico Hülkenberg és Sergio Perez mennyire látnak fényes jövőt az anyagi problémákkal küzdő csapatban. De megemlíthetnénk a Lotust is, amely továbbra is képtelen felérni két éve mutatott szintjére, ezzel pedig Romain Grosjean vesztegeti el karrierjének legígéretesebb szezonjait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: