DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

FIA: Lesz-e alkoholtilalom az F1-ben?

A kérdés újra felmerült a Monacói Nagydíjon, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt válaszolta meg. Az Európai Unió is közbejárhat a tiltás érdekében.

A Formula-1 már hosszú ideje betiltotta a dohánycégek szponzorációját – egészen pontosan a dohányreklámokat, hisz tudjuk, hogy a Ferrari továbbra is jelentős pénzösszegekben részesül a Philip Morris jóvoltából –, az utóbbi időszakban pedig felmerült, hogy az alkoholos termékek megjelenése is hasonló sorsra juthat. A McLaren partnere hosszú ideje a Johnnie Walker, a Force Indián pedig a Kingfisher sör és Smirnoff vodka logói virítanak, a sort pedig folytathatnánk tovább. A Monacói Nagydíjon a Eurocare nevű szervezet tiltakozott az alkoholos termékek túl nagymértékű reklámozása miatt.



Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke nyilvánosan válaszolt a Eurocare felvetésére, akik arra kérték a szervezetet, határolódjon el ezektől a szponzorációktól. „Az alkoholreklámozás alkalmazása nincs kapcsolatban az FIA-val” – jelentette ki Todt az ABC-nek. „Teljes mértékben ellene vagyok az ivásnak és vezetésnek, és támogatom az ellenük szóló harcot, de minden egyes országnak a saját munkáját kell elvégeznie.”

„Nem lehet betiltani az alkoholt, ez egyszerűen nem lehetséges” – jelentette ki Todt. „Oktatni lehet az embereket, hogy ne igyanak és vezessenek egyszerre. Én pedig arra biztatom az alkoholos cégeket, hogy vegyenek részt az oktatás finanszírozásában, és riasszák el az embereket attól, hogy ittas állapotban vezessenek.”

Az olasz Autosprint lap azonban arról számolt be, az Európai Unió a közeljövőben az alkoholreklámozás betiltásáról szóló javaslatot terjeszt elő az FIA-nak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: