DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Nemcsak Raikkönennek kell javulnia időmérőn

Maurizio Arrivabene, a Ferrari F1-es csapatfőnöke úgy gondolja, az erős kvalifikációs szereplés lehet a kulcsa annak, hogy megfogják az eddig domináns Mercedes versenyzőit.

Az olasz csapatvezető épp tegnap adta ki „házi feladat”-ként Kimi Raikkönennek, hogy javítson kvalifikációs teljesítményén: a finn a pilótapároson belül eddig mindig a rövidebbet húzta, ráadásul többször más istállók versenyzői is megelőzték őt, Arrivabene szerint emiatt a kezdeti hátrány miatt marad le a versenyeken is rendszeresen Sebastian Vetteltől. Ami a németet illeti, az ő teljesítményére nem lehet panasz a kvalifikációkon sem: Ausztráliát leszámítva eddig mindig közvetlenül a Mercedesek között végzett, időnként, mint Malajziában és Bahreinben, még szétválasztania is sikerült őket. Arrivabene mégis gyorsulást vár szombatonként.



„A Mercedes a szezon kezdete óta nagyon gyors az időmérőkön. Rendkívül erősek, ez pedig egy jelzés számunkra, mire kell összpontosítanunk a jövőben” – idézi a motorsport.com a csapatfőnököt. „Ha jó pozícióból indulsz a rajtrácson, akkor a versenyed is könnyű lesz, mivel ha levegő van előtted, nem pedig egy másik versenyző, az jó neked, jó a gumik számára is. Ha közel kerülsz egy másik ellenfélhez, akkor a gumik nagyon gyorsan fogynak. Ez olyasvalami, amin dolgoznunk kell.”

Az idei szabályok engedélyezik a szezon közbeni motorfejlesztést, annyi zseton keretében, amennyi az idénykezdet előtt felhasználható 32-ből megmaradt. Korábban arra lehetett számítani, hogy a gyártók a szezon egyik korai versenyén, valószínűleg a Spanyol Nagydíjon mutatják be fejlesztett erőforrásukat. Ehelyett a többség vélhetően ellentétes taktikával fog élni, és csak az idény késői pontján érkeznek frissített hajtásláncok.

„Kanadában nem fogunk zsetonokat felhasználni” – jelentette ki Arrivabene. Korábban azt lehetett sejteni, hogy a 10 elkölthető zsetonnal rendelkező Ferrari a motorerő szempontjából hangsúlyos Kanadai Nagyíjra fejleszteni fog. „De ne kérdezzék meg, hogy mikor fogunk, mert nem akarom, hogy a németek megtudják. Egy kis olasz összefogást szeretnék.”

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 9990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: