DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Nem kell senkit kirúgni a Mercedestől”

A dobogós interjúkat készítő Martin Brundle hálás Nico Rosbergnek, amiért elegánsan nyilatkozott győzelme után, s úgy véli, hogy a felelősség csakis a Mercedes F1-es csapatáé, s nem Hamiltoné.

A Sky riportereként a futamokat rendszeresen látogató Martin Brundle, aki Monacóban emellett az interjúkat is készítette a dobogósokkal, részletesen elemezte a Hercegségben történteket, természetesen mindenekelőtt a Mercedes kapitális hibáját, mely Hamiltont egy sima és megérdemelt győzelemtől fosztotta meg. Brundle többek közt arra is kitért, hogy bár a döntést valóban befolyásolta az, hogy Hamilton panaszkodott az abroncsok állapotára, a kerékcsere elrendeléséért meglátása szerint egyértelműen a csapatot terheli a felelősség:

„Ám még ha ez is indította el a gondolkodást, az istálló jogosan vállalta magára a teljes felelősséget. A kommentátorállásból láthattuk, hogy a Mercedes szerelői egy ideig kint várakoztak a friss abroncsokkal, szóval ez egy tudatos döntés volt, s nem valamiféle balszerencse. Persze ezért nem kell senkit sem kirúgni, emlékeznünk kell a több száz jó döntésre is. A csapat helytelenül gondolta, hogy három másodperc körüli előnyük van ennek végrehajtására, ám felmerül az a kérdés is, hogy miért kockáztattak?”

„Amikor bent van a safety car, rengeteg változó van, különösen sok múlik azon, hogy mikor szedik fel az első helyezettet: mennyire gyorsan vezeti Maylander a biztonsági autó, miközben az éllovast keresi, ezt semmilyen szimulációs szoftver nem tudja megmondani, főleg ha baleseteket is kell kerülgetnie...”

rosberg_hamilton_monaco



Brundle amellett, hogy természetesen maga is aláhúzta, hogy a győzelmet Hamilton érdemelte volna, s azt sem tartja kizártnak, hogy Rosberget visszaparancsolták volna mögé, ha nincs ott kettejük közt Vettel, elismerőleg szólt a győztesről is, aki „megkönnyítette a dolgát” az interjúk során: „Csak a verseny előtt szóltak, hogy én interjúztatok a dobogón, s miután a leintést követően szereztem egy zakót, és odafutottam a kommentátorállásból, kissé remegtem. A Red Bull Multi 21-történetére emlékeztetett ez két évvel ezelőttről, Malajziából, amikor történetesen szintén én csináltam az interjúkat.”

„Odasétáltam az emberhez, aki egymás után másodszor nyert, Monacóban pedig zsinórban harmadszor, s ezzel igazi nagyságokhoz csatlakozott, szóval nem nagyon mondhattam azt, hogy nos Nico, ez nagy mázli volt... Szerencsére megvolt benne az elegancia ahhoz, hogy maga mondja ki, s teljes mértékben elismerte, hogy Lewis volt a legjobb aznap – persze, ahogy később elmondta, ez mégiscsak egy monacói győzelem, és így is meg fogja ünnepelni. Biztos vagyok benne, hogy más háromszoros monacói elsők sem nyertek mindig simán, a versenytársakkal történő incidensek nélkül...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: