DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton csak a legvégén találta meg a ritmust

A bajnokság éllovasa nem ok nélkül volt boldog szombat délután: első F1-es pole-pozícióját szerezte meg Monacóban, legyőzve az elmúlt két évben verhetetlen csapattársat, Nico Rosberget.

Lewis Hamilton karrierje egyik fontos mérföldkövéhez érkezett Monacóban: pályafutása során első alkalommal szerezte meg a pole-pozíciót a városi pályán. Az idén szárnyaló pilóta csapattársát, Nico Rosberget előzte meg, aki az elmúlt két szezonban indult az első rajtkockából. A versenyeket is ő nyerte meg – brit csapattársa 2008 után másodszor győzhet Monte-Carlóban.

„Nagyon furcsa ez a helyzet, nagyon hosszú ideje versenyzek már itt. Nem is tudom kifejezni, mennyire boldog vagyok. Egyáltalán nem volt könnyű a mai időmérő edzés” – válaszolt az idei hat futamon öt pole-pozíciót szerző Hamilton, mikor arról kérdezték, mit jelent számára az első monacói siker. „Több tényező miatt könnyen kieshetsz a ritmusból, nem is találtam meg, csak az utolsó két körömben, a legvégén reménykedtem abban, hogy talán most sikerül. Rendkívül különleges alkalom ez számomra és a csapat számára is.”



„Még a munka felét sem végeztük el, nagyon messze van még a vége. A holnapi verseny rengeteg körből áll, mentálisan és fizikálisan is hatalmas kihívás lesz. Nagyon boldog vagyok a mai nappal, semmi nem állt az utamba, és összejött. A fejemen átpörög az összes korábbi év, hogy akkor mi, miért nem sikerült. Nagyon várom a holnapi napot” – tekintett Hamilton a vasárnapi verseny elé.

„Szerintem nálam pont fordítva működött, mint Lewisnak” – vette át a szót Nico Rosberg. „Az elején jó volt a ritmus, aztán elvesztettem a fonalat a Q3-ban. Tudtam, hogy oda kell tennem magam, de nem sikerült. Változtattunk kicsit az egyensúlyon, mivel nagyon alulkormányzott volt az autó, biztos voltam benne, hogy sikerül javítani, de aztán nem jött össze.”

Sebastian Vettel idén bérbe vehette a harmadik rajthelyet, a szokásos pozícióból, két Mercedes mögül indul Monacóban is. „Általánosságban elégedett vagyok az eredménnyel, de szerintem túl hűvös volt az idő, úgyhogy kicsit küszködtünk, de mindenki más is. Nehéz volt felmelegíteni a gumikat, ami lehet, hogy furán hangzik, mivel szuperlágyak voltak. Ettől függetlenül jó időmérő edzés volt, és a harmadik rajtkocka teljesen megfelelő hely. Remélem, hogy bebújhatok a két Mercedes közé, és izgalmas lesz a holnapi futam.”

„Nem voltunk teljesen nyugodtak” – beszélt Sebastian Vettel a Q1 eseményeiről, amely során a Ferrari nem tett meg kört a szuperlágy abronccsal, hogy spóroljanak a rendelkezésre álló szettekkel. „Nagyjából tudtuk, hogy tovább kell jutnunk velük a Q2-be, de azért szoros volt. Láttuk magunkat, amint folyamatosan lejjebb és lejjebb csúsztunk, miközben ketyegett az idő. Végül összejött, és úgy gondolom, a megfelelő döntést hoztuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: