DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso mágikus körre készül szombaton

Csütörtökön az időjárás felborította az F1-es csapatok tervezett programját, de a McLaren kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso ennek örül, mivel szerinte a kevesebb edzéslehetőség kiegyenlítheti az erőviszonyokat.

Az éjszakai esőzések folytán már az első szabadedzés is nyomokban nedves foltokat tartalmazó pályán vette kezdetét a szűk, falakkal és korlátokkal határolt Monacóban, de ekkor még gyorsan felszáradt az aszfalt. A délutáni második szabadedzés közepére azonban leszakadt az ég, lényegében lehetetlenné téve a csapatok számára az érdemi munka elvégzését.

Éppen Alonso volt az, aki „megmentve az edzést” elsőként merészkedett pályára az intermediate abroncsokon az extrém körülmények között, és a McLaren spanyolja amúgy is örül neki, hogy végre nem a megszokott mederben zajlik egy F1-es hétvége, szerinte ugyanis ez akár az ő malmukra is hajthatja a vizet.



„Csütörtökön nagyon keveset mentünk a szuperlágy gumin, de remélhetőleg szombaton hasznot húzhatunk ebből, hiszen nemcsak ránk, de mindenki másra is igaz ez, és ez kiegyenlítheti az erőviszonyokat” – utalt rá Alonso, hogy a meccs elején a fociban is mindig 0-0 az állás, így az esélytelenebb csapatoknak kedvez, ha bármilyen okból kifolyólag megrövidül a játékidő.

„Ha vasárnap száraz körülmények lesznek, akkor ez egy egy bokszkiállásos verseny lesz, ez biztos. A karosszériánk jól reagál, ezért remélhetőleg szombaton előbbre tudunk majd lépni. Persze azzal is számolunk, hogy mindenki más is javulni fog az időmérőre. Szombat az a nap, amikor egy mágikus kört kell szállítanunk, úgyhogy igyekszem majd a legjobbamat nyújtani” – mondta el a spanyol, aki természetesen a legendás utcai helyszín különlegességei mellett sem ment el szó nélkül.

„Mindig élvezem, ha Monacóban vezethetek, főleg száraz körülmények között, amikor igazán közel hajthatunk a korlátokhoz: intenzív adrenalinhajsza ez. Mindazonáltal itt sohasem érzi magát komfortosan az ember – nagyon a határon kell autóznunk, miközben a falak nagyon közel vannak. Ez egy nehéz hétvége mindenkinek” – tette hozzá végül az eddigi egyetlen McLarennel teljesített Monacói Nagydíját 2007-ben megnyerő Fernando.

A McLaren brit világbajnoka, Jenson Button alatt csütörtökön (is) rakoncátlankodott a technika, így ő a többieknél is kevesebb időt tölthetett el a pályán. „Az első szabadedzésen elég sok időt töltöttem a bokszban, amiért nagy kár, de ez van. Az FP2 elején aztán túlmelegedett a fékem, így egy újabb etapomat kellett rövidre zárnom. Az autó egyensúlya rendben van, de vannak még területek, ahol tudjuk, hogy javulhatunk. A helyzet nem olyan rossz, de az esőben volt egy kis gondom a gumik felmelegítésével, úgyhogy ennek a végére kell járnunk. A gumik felmelegítése itt eleve elég nehézkes – még a keményebbik keveréken is 4-5 körbe telik ez, és általában az utolsó kör a leggyorsabb” – hívta fel egy olyan jelenségre a figyelmet a 2009-es világbajnok, ami az időmérő edzésen is fontos szerepet játszhat. 

Az idei verseny előtt néhány változtatást végeztek a pálya nyomvonalának kialakításában, ám Button tetszését nem minden változtatás nyerte el. „A Tabac nekem így nem tetszik annyira, mint ezelőtt. Szűkebb lett, ezáltal elveszett az a jó kis lendülete, ami megvolt. Ne feledjétek, hogy én már 15 éve egy bizonyos módon vettem be azt a kanyart, úgyhogy most kicsit váratlanul ér mindig, amikor odaérek, és mást látok. Az uszodarész viszont kicsit gyorsabb lett, az tetszik. A szombat reggeli szabadedzés fontos lesz mindenkinek, mert az lesz az első alkalmunk a hétvége során, hogy felmérjük a lágyabb keveréket. De ez mindenkire egyformán igaz, úgyhogy nincs igazán nagy jelentősége” – zárta gondolatmenetét a McLaren első nap végi sajtóközleményében Button. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: