DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A csapatok visszasírják Mosley diktatúráját

Hiába van az istállók kezében a sport irányítása, azok most mégis szabadulnának tőle. Nem akarnak vitatkozni, azt szeretnék, ha Jean Todt és Bernie Ecclestone döntenének az F1 jövőjéről.

A Formula-1 szabályait és jövőképét idestova két éve a Stratégiai Csoport vitatja meg, amelynek tagja az FIA és a FOM 6-6 képviselője, valamint hat csapat is. Utóbbiak összesen ugyan csak a szavazatok egyharmadával rendelkeznek, de mégis ők azok, akik akadályozzák a szervezet munkáját, hiszen a legritkább esetben vannak ugyanazon a vélemények az adott kérdésekben.

A Force India valójában örülhetne, hiszen tavalyi bajnoki helyezése révén idén helyet kaptak ebben a bizottságban, ám az istálló helyettes csapatvezető, Robert Fernley kiábrándultan nyilatkozott a legutóbbi gyűlés eredményéről, véleménye szerint a Stratégiai Csoport a csapatok részvételével működésképtelen.

Dppi_00002314_012



„Nem hinném, hogy képes arra, ami miatt létrehozták. Inkább valami olyannal kellene foglalkoznunk, amivel kapcsolatban tisztán látunk. A Stratégiai Csoport már 18 hónapja vagy két éve működik, és még semmi eredményt nem ért el” - fogalmazta meg kritikáját.

„Utána kell járnunk, hogy hogyan tudnánk jobban működtetni a rendszert. A letűnt időkben, amikor Bernie és Max irányított, mindannyian pontosan tudtuk, hogy hányadán is állunk. Nem hiszem, hogy a csapatoknak kellene dönteniük arról, hogy milyen irányba haladjon a Formula-1. Csupán meg kellene nekik mondani, hogy milyen irányba haladunk.”

Véleményével egy tehetősebb istálló, a Red Bull vezetője is egyet ért, ő is szívesen felülne az asztaltól, noha csapata alanyi jogon tagja a döntéshozó szervezetnek: „Minden csapatnak vannak saját érdekei, és mindenki azokért fog harcolni a maga sarkában” - mutatott rá Christian Horner, aki kizárólag Ecclestone és Jean Todt kezébe adná a gyeplőt. „A sportot az FIA irányítja, a FOM pedig eladja - ezeknek az embereknek kellene összeülni és feltenni a kérdést, hogy milyennek is szeretnék látni az F1-et. Igen, most arra törekszünk, hogy az autókat gyorsabbá és nehezebben vezethetővé tegyük, de sohasem fogunk mindenkinek a kedvére tenni.”

„Bernie-nek és Jeannak kellene kijelenteni, hogy milyen terméket szeretnének látni és megalkotni hozzá a szabályokat. Aztán adjanak nekünk egy motort, és nézzük, hogy ki akar részt venni. Ha hagyjuk, hogy a csapatok döntsenek a szabályokról, sohasem fognak egyezségre jutni.”

A Toro Rosso ugyan nem tagja a Stratégiai Csoportnak, de munkásságukat figyelve Franz Tost is hasonló véleményen van, mint kollegái. „Túl sok dologról beszélünk és túl sok felesleges ülést tartunk. Bernie-nek és Jeannak közösen kellene döntenie. Nem lenne szabad megkérdezniük a csapatokat, hiszen azok sohasem állapodnak meg semmiben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: