DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

2017-re is egyetlen gumigyártót keres az F1

Az FIA hivatalosan is megnyitotta az új pályázatot azon abroncsbeszállítók számára, amelyek 2017 és 2019 között szeretnék ellátni a Formula-1 mezőnyét.

A Nemzetközi Automobil Szövetség az utóbbi időben hároméves periódusokban gondolkodik a gumiszállítókat illetően: a Pirelli első megbízása 2011-től 2013-ig szólt, majd pedig később meghosszabbították azt 2016 végéig. A sportnak azonban mindig időben kell gondolnia a jövőre, és az FIA ezúttal sem halogatja sokáig a folyamatot, máris megnyitották a pályázatot az abroncsgyártók számára a következő, 2017 és 2019 közötti hároméves periódusra.

Dppi_00114009_039



A Pirelli egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mennyire érdeklődik a további maradás iránt, a Michelin azonban már jóval határozottabb volt, amikor nemrég kijelentette, hogy 2006-os távozása után szívesen visszatérne, noha azzal a feltétellel, ha lesz beleszólása a gumiszabályokba.

Bár az elmúlt hetekben ismét szóba került a gumiháború újraélesztésének kérdése, az FIA kizárólagos beszállítót keres, azaz terveik szerint a következő periódusban is monopolhelyzetet élvezhet majd a kiválasztott. A pályázatokat június 17-ig várják, július 17-re pedig leszűkítik a körüket azokra, akik technikai és biztonsági szempontból is megfelelnek az elvárásoknak. A végső döntés ezt követően várható.

A 2017-re tervezett új F1-es technikai szabályok között annak az ötlete is felmerült, hogy a hátsó gumik szélességét 375mm-ről 420mm-re növeljék, ezzel is agresszívabb külsőt kölcsönözve az autóknak. Emellett az FIA fenntartja annak lehetőségét, hogy ha a következő partner előnyösebbnek érzi, növelhet a jelenleg 13 colos abroncsok átmérőjén is. Az Autosport értesülései szerint pedig az is napirenden van, hogy a jelenlegi négy helyett hat száraz pályára alkalmas keverék álljon a csapatok rendelkezésére 2017-től, tehát az már biztos, hogy a kiválasztott cég új kihívásokkal szembesül majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: