DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Pirelli a biztonságért aggódik

Ahogy az várható volt, a gumibeszállító tetszését nem igazán nyerte el, hogy az F1 többi résztvevője a fejük fölött döntött egy az ő termékeiket érintő kérdésben, melynek értelmében 2016-tól jön a szabad gumiválasztás.

Amikor az ötlet először felmerült, Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója egyből aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a csapatok kezébe adják annak eldöntését, mely gumikeverékeket szeretnék használni az éppen aktuális versenyhétvégén. A brit szakember már akkor elmondta, hogy ez egyrészt logisztikai, de főképp biztonsági problémákat vethet fel.



„Mi fog történni akkor, ha a csapatok szabadon választhatnak a gumikeverékek közül? Először is, a nagy csapatok általában ugyanazt fogják választani, mivel ők hasonló technológiai megoldásokat alkalmaznak és ugyanabból az adatbázisból dolgoznak. Aztán lesznek, akik kicsit nagyobb kockázatot vállalnak, és lesznek, akik ésszerűtlenül nagyot. Ez azt eredményezheti, hogy olyan szituációba helyezünk bele egy terméket, ahol az már nem tudja biztonságosan ellátni funkcióját. Márpedig, ahol a biztonság veszélybe kerül, ott nekünk tiltakoznunk kell, mert nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen” – hangzott Hembery néhány héttel ezelőtti nyilatkozata. 

Most, hogy a döntés megszületett, jóval diplomatikusabb hangnemre váltott, de azt az Autosportnak nyilatkozva sem tagadta, hogy őt és az egész Pirellit meglepte a Stratégiai Csoport döntése. „Tudomásul vettük a döntést. A Pirelli részéről mi most is, mint mindig, együtt fogunk működni a csapatokkal és az FIA-val, hogy a felmerülő problémákra olyan megoldásokat találjunk, amik biztonságosak és a várt eredményt hozzák” – kommentálta a szabad gumiválasztás 2016-tól történő bevezetésének hírét az F1 kizárólagos gumibeszállítójának motorsport-igazgatója. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: