DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Ferrari nem követi az anti-Pinokkió-trendet

Bár a közvetlen riválisok egytől egyig arra törekszenek, hogy minél rövidebbre fogják az autó orr-részét, a maranellói F1-es csapat versenyzői tanácsára a hosszabb megoldás mellett döntött.

A 2012-ben megjelenő törött, avagy kacsacsőrű emlős-típusú, és a Formula-1-et tavaly sokkoló (a lehető legfinomabban megfogalmazva) ormányra emlékeztető orrkialakítások után itt az új trend, az „anti-Pinokkió”, azaz a minél rövidebb orr.

A Mercedes és a Williams erre megoldásra alapozta 2015-ös autójának koncepcióját, a tervezés mögötti legfontosabb vezérlőelv a rövid orr alkalmazása volt. Az európai szezon kezdetétől a Red Bull is beáll a sorba, az ő kialakításuk a várakozások szerint az eddigi legradikálisabb megoldás lesz.

kimi_mal15



A Ferrari viszont más úton indul el, mint a közvetlen riválisok. Az olasz Autosprint beszámolója szerint, bár a Scuderia komoly fejlesztőcsomaggal érkezik Barcelonába, az orr nem alakul át az SF15-T-n. „Nem láthatunk majd rövidített orrot az autón, bár minden istálló értékelte ezt a megoldást” – írja a lap tudósítója, Roberto Chinchero.

A beszámoló hozzáteszi, hogy a döntés a versenyzők bevonásával születet meg: Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen egymástól függetlenül úgy nyilatkoztak, hogy nekik megfelel a jelenlegi megoldás, így a maranellói mérnökök és tervezők úgy döntöttek, hogy nem változtatnak az orr kialakításán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: