DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Túl sok embert rúgott ki tavaly a Lotus

Az előző évben még a bizonytalan jövőjű F1-es istállók között emlegették az estone-iakat, a vezetőség most állítja, pénzügyi helyzetüket sikerült megszilárdítani – hibákat azonban elkövettek az ide vezető úton.

A tavalyi szezon sötét folt marad a Formula-1 kisebb csapatainak történetében: kettő istálló, a Caterham és Marussia idény közben kihullott, és nagyon sokat beszéltek három másik alakulat, a Sauber, Force India és Lotus nehézségeiről, akik azóta is rendszeresen megszólalnak a sportág nehezen tartható költségei miatt. A Lotus azonban, amely óriási, 64 millió font veszteséget szenvedett el 2013-ban, állítja, hogy kimászott a szakadékból. Az Autosport információi szerint a 2014-es idényben – habár a pályán különösen eredménytelen volt – valószínűleg bruttó profitot is termeltek, amely adózás után csak 6 millió font nettó veszteséget jelent.

„Amikor megérkeztem, hatalmas különbség volt a bevétel és kiadások között” – mondta a lapnak Matthew Carter vezérigazgató, aki tavaly januárban épp azért érkezett az alakulathoz, hogy segítsen kilábalni a veszteséges szituációból. „Igen kemény költségcsökkentést végeztünk, sok embert elbocsátottunk, minden lehetséges helyen spóroltunk.”



Carter elismerte, talán kicsit elragadtatta magát a költségek visszaszorításáért folytatott harcban, és több embert küldött el, mint amennyit kellett volna. „A valóságban talán túl messzire mentünk, túl sok fej hullott. Utólagos bölcsességgel kissé szűkölködtünk a versenycsapat terén, nem volt fő versenymérnökünk. Túlzásba estünk az aerodinamikai és tervezői irodában is, ezért a tél folyamán újra benépesítettük ezeket a részlegeket.”

„Összeszedtük a pályakezdőknek szóló programunkat is. A korábbi években a Renault alatt elég jó sémánk volt, érkeztek pályakezdők hozzánk. 2011/12/13 során kerültünk tévútra, de újrakezdtük, most pedig igazán jó fiatal mérnököket válogatunk be, pár egészen ügyes aerodinamikai szakembert. Az én szememmel nézve ők nem kerülnek annyiba, mint a nagy háttérrel rendelkező emberek. Új dolgozók is érkeznek, és a költségeket is irányítás alatt tartjuk” – magyarázta a szakember. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: