DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

McLaren: Miért vártak tőlünk ilyen sokat?

Idén már megszokhattuk a wokingi F1-es istálló vezetőitől, hogy kicsit távolabbra helyezik horizontjukat, és a jelen csalódást keltő eredményei helyett jobb szeretnek a szebb jövőről beszélni.

Eric Boullier csapatfőnök legutóbbi, az Autosport magazinnak adott nyilatkozata is ebbe a sorba illeszkedik be, de a francia az eddigieknél találóbb példával szemléltette, miért hibáztak azok, akik ennél jobb bemutatkozást vártak idén a McLaren-Honda újjáalakult együttműködésétől.

„A legrosszabb a jelenlegi helyzetünkben az, hogy az emberek rossz elvárásokat fogalmaztak meg magukban velünk szemben. Az igazat megvallva, sokan arra számítottak, hogy a Honda érkezésével a McLaren egyből mindent megnyer majd, de ezek a földtől elrugaszkodott várakozások voltak” – szögezte le Boullier, aki ezután a Mercedes és a Red Bull példáját hozta fel érvként fenti állítása mellett.



„A Mercedes helyzete speciális volt abból a szempontból, hogy abban az évben jelentős szabályváltozások mentek végbe, amiből ők előnyt húztak. De az ő példájuk is azt mutatja, hogy nincs varázspálca, aminek a segítségével valaki egyik pillanatról a másikra dominánssá válna. Ez az F1-ben nem úgy megy, hogy jössz, látsz és nyersz. Ez itt lehetetlen. A Mercedesnek is négy évbe telt, mire a Brawn GP után felépítette a maga győztes csapatát, hasonlóan a Red Bullhoz. Ez a dolgok normál körforgása. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nekünk is négy évre lesz szükségünk, de a helyzet olyan, amilyen, és ha az embereknek ez nem tetszik, akkor nem tetszik” – tett egy olyan kijelentést a francia, amivel nehéz lenne vitatkozni, majd hozzátette, természetesen őket sem tölti el örömmel, hogy pillanatnyilag pont nélkül állnak a bajnoki pontversenyben.

„Egyáltalán em vagyunk boldogok azzal, ahol most állunk, de teli gázzal azon dolgozunk, hogy odaérjünk az élmezőnybe, és a helyes módon érjünk oda. Hosszú távra akarunk visszatérni a mezőny elejébe, hiszen a McLaren egy vezető csapat. És amikor azt mondom, a helyes módon akarunk visszatérni oda, azalatt azt értem, hogy bizonyos lépcsőfokokat nem lehet kihagyni, mert tapasztalatot és időt nem lehet pénzen megvásárolni. De amikor odaérünk az elejébe, akkor elég jók leszünk ahhoz, hogy tartósan ott is maradjunk” – hangzott a csapatfőnök újabb optimista nyilatkozata a McLaren szebb jövőjét illetően.

A japán motorpartner, a Honda részéről is hasonlóan pozitívan látják a jövőt, szerintük ugyanis még idén dobogóra állhat Fernando Alonso és/vagy Jenson Button valamelyik világbajnoki futamon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: