DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Lauda: Nem jön idén az ötödik motor

Egyes hangok arról szólnak, hogy enyhítik az erőforrásokra szóló szabályokat, és egy ötödik motort is használhatnak az F1 résztvevői idén. Úgy tűnik, a Mercedes leszavazta ezt a törekvést.

Tavaly a mezőny tagjai még ötöt használhattak fel a hajtáslánc összes eleméből rajtbüntetés nélkül a szezon folyamán, idén ezt a számot négyre csökkentették. Mivel azonban az első pár verseny tapasztalata azt mutatta, hogy ennyi erőforrásból a csapatok valószínűleg nem fognak tudni gazdálkodni, felmerült a lehetőség, hogy ismét ötre növelik a limitet. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke – a mezőnyből ők állnak legrosszabbul, Daniel Ricciardo már a negyedik motort fogja Barcelonában használni – arról beszélt, már csak formalitás, mikor fogadják el a módosítást, a csapatok ugyanis egyöntetűen a változás mellett állnak.



Niki Lauda azonban ennek ellenkezőjét állítja. „Nem lesz ötödik motor” – jelentette ki az osztrák APA hírügynökségnek. „Nem változtathatod meg a szabályokat egy szezon közepén.” Lehetséges, hogy a Mercedes, amely eredetileg támogatta a javaslatot, hirtelen meggondolta magát. Ők látványosan jól állnak a hajtáslánc komponenseivel, a legtöbb Mercedes motoros pilóta ugyanazon elemeket használja, mint az első nagydíjon.

Ráadásul a Mercedes oldalán nem csupán a megbízhatóság áll: továbbra is tartalékolnak a szezon közbeni fejlesztésre felhasználható zsetonjaikkal. „A tervünk az Barcelonában, hogy ugyanazt a verziót fogjuk használni, mint az első négy futamon” – mondta a csapat egyik szóvivője a brazil Globo csatornának, utalva arra, hogy a módosított erőforrásra még várni kell. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: