DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alábecsülték a Ferrarit, most üldözhetik őket

Így foglalható össze röviden a Williams szempontjából a 2015-ös F1-es világbajnoki évad eddig eltelt része. Az üldözőversenyt a pályán látjuk, míg a rivális téli fejlődésének alábecsülését a grove-iak megbízott csapatfőnöke, Claire Williams vallotta be a minap.

A Williams tavaly év végén egyértelmű második számú erővé lépett elő az F1-ben a Mercedes mögött, és Valtteri Bottas és Felipe Massa is sorra szállították a dobogós eredményeket, miközben a csapat a béke és az öröm szigeteként, már-már egy idilli családi fészekként jelent meg a külső szemlélődők előtt, ahol mindenki vidám és boldog.

Idén év elején azonban ébredniük kellett Massáéknak ebből az álomból, a brazil pilóta volt csapata, a Ferrari ugyanis robbanásszerű fejlődésen ment át a tél folyamán, így Bottas is kénytelen volt azzal szembesülni, hogy miközben tavaly már mindenki benne látta „az új Raikkönent”, addig idén újra előkerült az élmezőnybe a „régi”, az eredeti Kimi, és újra ő szerepel a finn újságok címlapjain.



Claire Williams elismerte, őket is meglepte a Ferrari. „Ők nyilvánvalóan csodálatos munkát végeztek a télen, de hát ők a Ferrari, úgyhogy arra számítani lehetett, hogy fejlődni fognak magukhoz képest. De arra úgy gondolom, egyikünk sem számított, hogy ennyit fognak fejlődni, és ilyen teljesítményt tudnak majd nyújtani rögtön a szezon elejétől kezdve” – mondta el Sir Frank Williams csapattulajdonos lánya, aki azt a nyílt titkot is megerősítette, hogy csapata pillanatnyi lemaradásának oka a maranellóiakkal szemben a Ferrari jobb gumikezelésében keresendő.

Hogy csalódottak-e a szezon eddigi alakulásával? „Igen, van némi csalódottság-érzet bennünk, mert nem teljesítünk úgy, és nem érünk el olyan eredményeket, mint tavaly év végén tettük. De számításba kell vennünk azt a nem éppen elhanyagolható tényt is, hogy a Mercedes és a Ferrari személyében olyan csapatokhoz mérnek minket, amelyeknek háromszor akkora a költségvetésük, mint a miénk. Ehhez képest ott vagyunk a nyomukban, és még mindig előzzük a Red Bullt és a McLarent, ami nagy szó, függetlenül attól, hogy milyen problémáik vannak.” 

Szóval akkor mégsem olyan csalódottak? „Bár azért vagyunk itt az F1-ben, hogy győzzünk, csapatként szélesebb perspektívából kell néznünk a dolgokat, és el kell fogadnunk, hogy jelenleg itt állunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mi is rengeget fejlődtünk a télen, és a kiegyensúlyozottságunkat is megőriztük, tehát a többiek nem azért léptek előre, mert mi visszaestünk volna, hanem azért, mert ők még többet fejlődtek, mint mi” – utalt rá Claire Williams, hogy saját tavalyi teljesítményükhöz képest ők is bőven pozitívban vannak, csak épp ez idén már más helyezések elérésére elég.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: