DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Gyorsabban kell fejlesztenie a Williamsnek

Ezt nem mi mondjuk, hanem olyasvalaki, aki befolyással is tud lenni rá: Rob Smedley, a grove-i F1-es istálló teljesítményért felelős főmérnöke. A Ferrarit utolérnék, a Red Bull elől menekülnének.

Noha a konstruktőri pontversenyben „csak” a harmadik helyen végzett, tavaly év végén egyértelműen a második erőt képviselte a mezőnyben a Williams a Mercedes gyári csapata mögött, hiszen Valtteri Bottas és Felipe Massa is sorra szállították a dobogós helyezéseket.

A legtöbben azt várták, hogy idén is ők lesznek a Mercedes fő kihívói, ám a Ferrari ugrásszerű előrelépése ezt felülírta, így a grove-iak jelenleg már nemcsak Lewis Hamiltonékat, de Sebastian Vetteléket is üldözik. Smedley szerint azonban nemcsak emiatt fontos, hogy a tervezettnél gyorsabb ütemben fejlesszenek, hanem a Red Bull várható robbanásszerű formajavulása miatt is, ha mögük mögött akarják tartani őket.



„Az egész csomagunkat gyorsabban és hatékonyabban kell fejlesztenünk, ha be akarjuk fogni az előttünk levőket, márpedig ez a célunk. És hát azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egy hatalmas és technológiák terén nagyon felszerelt szerveződés, a Red Bull jelenleg mögöttünk van. Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül ők is összeszedik magukat, és sokkal erősebbek lesznek, mint most, úgyhogy egyszerre kell előrefele és hátrafele is figyelnünk. Előttünk a Ferrari, mögöttünk a Red Bull, két nagyon erős csapat – ezen a harcmezőn játszunk jelenleg” – fogalmazott a szakember, aki nem is olyan régen még a Ferrari alkalmazásában állt Massa versenymérnökeként.

Amikor arról kérdezték, melyiket tartja fontosabbnak: jelenlegi csomagjukból kihozni a maximumot, vagy új fejlesztések bevetésével érni előrelépést, azt felelte: „Mindkettőt. Azt már egészen jól tudjuk optimalizálni, amink jelenleg van. De jönnek még további fejlesztések, igaz, nem olyan jelentős alkatrészek, mint amik már most is fent vannak az autón” – árulta el Smedley. 

Valtteri Bottas bahreini negyedik helye mindenesetre már apró kis biztatójel volt arra nézve, hogy a Williams legalább akkor le tudja győzni a Ferrarit, ha a rivális valamelyik pilótája (ez esetben Vettel) hibázik. Hogy önerőből erre lesz-e esélyük idén, az a jövő kérdése, de az biztos, hogy könnyű dolguk nem lesz, mert közben a Ferrarinál más célon dolgoznak gőzerővel: a Mercedes befogásán, így a grove-iak mozgó célpontra lőnek…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: