DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bahrein: Variációk két kerékcserére

A bahreini F1-es futam első tíz helyezettje közül senkinek nem volt kettőnél több tervezett kerékcseréje, de így is adódott lehetőség a taktikai variálásra – Raikkönen élt is vele, be is jött.

„Vegyes taktikák, szoros csaták a rajttól a célig” – így vezette fel a Pirelli a Bahreini Nagydíj értékelését, ami tökéletesen le is fedte mindazt, ami Szahírban történt vasárnap délután. Bár elméletileg a három kiállás gyorsabb lehetett (volna) a forgalomtól eltekintve, a lekörözendők miatt a legtöbben mégis a két kerékcserét választották.

Az első négy helyezett egyaránt kétszer látogatta meg szerelőit, bár taktikájuk nem egyezett teljes mértékben: Kimi Raikkönent ugyanis alternatív stratégiára rakta a Ferrari, ami tökéletesen be is jött, a hajrában ugyanis simán utolérte Nico Rosberget, akit meg is tudott előzni – ráadásul egyúttal a futam leggyorsabb körét is megfutotta, karrierje során immár 41. alkalommal, amivel utolérte Alain Prostot az örökranglista második helyén Michael Schumacher mögött.

kimi_bah



A győzelmet megszerző Lewis Hamilton használt lágyakon kezdte meg a futamot, majd 15 kör elteltével cserélte azokat újakra. A brit a 33. körben látogatott másodszor a bokszba, ekkor új közepeseket helyeztek fel Mercedesére. A második Rosberg és a negyedik Bottas szintén ezt a taktikát követte 1-1 kör eltéréssel, míg a három kiállásosok közül Vettel végzett legelőkelőbb helyen, aki kényszerűségből állt ki harmadszor – egy orrkúpcserére. Ő volt az egyetlen a pontszerzők közül, aki nem két kiállással teljesítette a futamot.

Leggyorsabb körök a különböző keverékeken:

 

Közepes

Lágy

1.

VET  1:36.624

RAI  1:36.311

2.

ROS 1:37.326

MAL 1:37.665

3.

HAM 1:37.857

ROS 1:37.690

A leghosszabb etapok egy szett abroncson:

Lágy

Daniel Ricciardo, Fernando Alonso (21 kör)

Közepes

Felipe Massa (32 kör)

Az igazság pillanata:

A Pirelli a futam előtt helyesen jósolta, hogy a győztes két kerékcserével teljesíti a futamot, ahogy azt is, hogy az utolsó etapra teszik csak fel majd a közepes keveréket. Az előzetes becslés úgy szólt, a futamot három egyenlő részre osztja majd a győztes, azaz a 19. és 38. körben áll ki cserélni, ehhez képest viszont valamivel korábban, a 15. és a 33. fordulóban került sor a két kerékcserére, azaz Hamilton etapjai 15, 18 és 24 kör hosszúak voltak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: