DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ecclestone másként látja az emberi jogokat

Épp az aktivisták által legtöbbet kifogásolt versenyhelyszín, Bahrein előtt derült ki, hogy Bernie Ecclestone jóváhagyta az F1 emberi jogi irányelveinek bevezetését.

Néhány évvel ezelőtt véres felkelés dúlt a Bahreini Királyságban, amely miatt a 2011-es verseny is elmaradt. Az eseményeknek továbbra is érezhetők utózöngéi, az idei nagydíj előtti héten például a kormányerők 21 aktivistát tartóztattak le. Rendszerint hallani lehet az emberi jogvédők felől, akik szerint Bahreinnek nincs helye a versenynaptárban.

Sok kritika érte az üzleti szemléletmódot minden más elé helyező Bernie Ecclestone-t is, aki még 2012-ben jelentette ki, a bahreini eseményeknek semmi közük nincs a Formula-1-hez. „Nem azért megyünk egy országba, hogy beavatkozzunk a politikába. Nem hiszem, hogy a sportnak ez lenne a feladata” – mondta a CNN-nek akkor.



Furcsa időzítés, de a The Times épp az idei verseny előtt számolt be arról, hogy Ecclestone elfogadta azt az irányelveket tartalmazó dokumentumot, amely alapján a Formula-1-nek figyelembe kell vennie az emberi jogokat mind a 20 versenyhelyszínen. „Az új irányelvek azt is jelentik, hogy a sport kellő körültekintéssel fog eljárni, mielőtt új házigazdákkal ír alá” – tette hozzá az angol nyelvű lap.

A Formula-1 Csoport szintén megerősítette, „elkötelezett aziránt, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközileg elismert emberi jogokat globális tevékenységeiben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: