DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Az idei Massa ugyanolyan jó, mint a 2008-as”

Felipe Massa komoly dicséretben részesült a Williams teljesítményért felelős mérnökétől, Rob Smedley-től - ha valaki, hát ő tényleg meg tudja ítélni a brazil szereplését.

Massa és Smedley 2007 óta dolgoztak együtt a Ferrarinál, majd tavaly a brit szakember is követte a pilótát a Williamshez, ahol már nem versenymérnöki, hanem magasabb rangú pozíciót kapott. Az évek során ők ketten közeli kapcsolatot alakítottak ki egymással, így bizonyára Massa is többet ad a kollegájától érkező véleményekre, mintha bárki más szájából hangoztak volna el. Smedley pedig nem győzte méltatni a 33 éves pilóta képességeit.

massa_1



„Hosszú éveken át együtt dolgoztam vele, és még mindig látom, ahogyan fejlődik. Ezt nagyon érdekes megfigyelni. Több mint tíz év tapasztalata van Formula-1-es autókkal, és továbbra is képes egyre jobbá és jobbá válni” - mutatott rá a szakember.

„A legnagyobb változást az elmúlt másfél évben nem a csapatváltás jelentette számára, hiszen nagyon kényelmesen érzi magát az új környezetben, hanem az, hogy milyen lenyűgözően képes kezelni a gumijait. Jól tudja, hogy mikor mit kell tenni a gumikkal, és hogy milyen óvintézkedésekre van szükség. Tudja, hogyan fogja őket működésre az időmérőn, és hogyan tartson ki velük a versenyen az autója képességeinek megfelelően.”

A tizenegyszeres futamgyőztes Massa a 2008-as Brazil Nagydíjon nyert utoljára, és sokan úgy érzik, hogy a 2009-es balesete óta a brazil már nem képes régi formájában tündökölni, amire a Ferrarinál Fernando Alonso részéről érkező elnyomás csak ráerősített. A Williamsnél azonban képes volt új életet lehelni karrierjébe, bizonyította, hogy a tempója mit sem kopott, és legutóbb Kínában például az egész hétvégén gyorsabb volt nagyra tartott csapattársánál, Valtteri Bottasnál.

„Jelenleg a legjobb Felipe Massát láthatjuk, aki egyértelműen van olyan jó, mint a 2008-as” - jelentette ki Smedley a brazilról, aki erős pontszerzéseinek köszönhetően a tabella 4. helyén áll, 30 egységgel a neve mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: