DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Már megint túl szigorúan büntetnek az F1-ben

A Force India arra figyelmeztet, hogy az FIA látszólag ismét túl messzire ment a futamközi koccanások szankcionálásával, pedig nemrég még éppen próbáltak volna visszavenni a szigorból.

A Malajziai Nagydíjon az indiai csapat mindkét pilótája a bokszban letöltendő 10 másodperces időbüntetést kapott a pályán okozott ütközésért. Sergio Perez Romain Grosjeant, Nico Hülkenberg pedig Danyiil Kvjatot lökte meg, amikor azok megpróbálták volna őket megelőzni, ezáltal pedig a csapat elesett a pontszerzés lehetőségétől. A futam után a versenyzők is túl erősnek találták az ítéletet, és most a Force India helyettes csapatvezetője is felszólalt, hiszen szerinte az FIA ismét kezd átesni a ló túloldalára.

CBQB0NWWsAATkks



Az FIA tavaly tett ígéretet arra, hogy nem fog túl szigorúan ítélkezni két autó közötti incidensek során, hiszen belátták, hogy ha minden apró koccanásnál vétkest keresnek, azzal elvehetik a versenyzők támadási hajlandóságát és a futamokat is monotonabbá tehetik. Robert Fernley szerint azonban a versenybírók most mintha megfeledkeztek volna erről.

„Régebben úgy tekintettünk ezekre a balesetekre, hogy ha nem valami őrült vagy veszélyes megmozdulás váltotta ki, akkor igyekeztünk versenybalesetként elkönyvelni” - mutatott rá. „Ügyelnünk kell viszont arra, hogy ne térjünk vissza azokhoz az állapothoz, amikor minden apró koccanást büntettek.”

„Teljes mértékben elfogadjuk ugyan a versenybírók ítéletét, viszont nem kellene ennyire óvatoskodni - hagyjuk egy kicsit harcolni a srácokat, hiszen ez is része a versenyzés izgalmainak.”

Fernley szerint Perez és Grosjean incidense volt a véleményesebb, azt a pilótához hasonlóan ő is egyszerű versenybalesetnek tartja.

„Gyors kanyarban történt, ahol Romain a külső íven haladt, Checónak viszont nyilvánvaló nehézségei voltak a kanyarban. Kemény megmozdulás volt az Grosjeantól, és nem hiszem, hogy Checónak túl sok helye lett volna elmozdulni. Én nem tartottam feleslegesen veszélyes manővernek” - véleményezte a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: