DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Fegyverszünetet kötött a Red Bull és Renault

Az F1-es csapat tanácsadója, Helmut Marko külön kiemelte, hogy a béke csak ideiglenes, a szezon végéig azonban hatékony munkát akarnak végezni, nem egymásra mutogatni.

A közösen számos bajnoki címet megnyerő csapat és motorpartner között az Ausztrál Nagydíj után robbant a bomba, melyen a Red Bull kört kapott. Helmut Marko és mások is élesen kritizálták a francia céget, amely a válasszal sem maradt el, hazugnak nevezték a csapatot, elsősorban tervezőjét, Adrian Newey-t.

A Malajziai Nagydíjig hátralevő másfél hétben számos további hír és találgatás látott még napvilágot, például arról, hogy a Red Bull saját motort épít, vagy a Renault indít önálló csapatot. A felek képviselőit aztán beültették a pénteki hivatalos sajtótájékoztatóra, ahol parázs vitát vártak Christian Horner csapatfőnök és Cyril Abiteboul, a Renault Sport ügyvezetője között, a tűzijáték helyett viszont csillapodtak a kedélyek.



„A sok kritika mind az érzelmek miatt hangzott el, és ezt meg lehet érteni” – magyarázkodott utólag Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Servus TV-nek. „Valójában a megjegyzések maguk talán nem is voltak olyan kemények, de Cyril szavainak franciából történt fordításában sokkal durvábbnak hangzottak.”

„Összeültünk azóta, és eldöntöttük, hogyan dolgozunk együtt a szezon további részében. Nem kell szeretnünk egymást, de szükség van egy motorra, amely működik. A jelenlegi szabályok keretei között lehetetlen utolérni az éllovasokat, de a múltban hozzászoktunk már ahhoz, hogy nyerni tudunk, habár a motorjaink nem a legerősebbek” – folytatta Marko, aki a Ferrariból merít erőt. „Ugyanakkor mindannyian láthatjuk, mire volt képes a Ferrari. A Renault mérnökei szerint év végére elérhetjük ezt a szintet, és újra harcolhatunk az élen. Úgy határoztunk, elhalasztjuk a vitát, és arra fókuszálunk, hogy közös munkával kikerüljünk ebből a szituációból.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: