DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Öt dolog, amit Sepangból tanultunk

Az évad második versenye kicsivel több izgalmat tartogatott számunkra, mint az Ausztrál Nagydíj - íme öt szempont, amelyek megragadták figyelmünket a futam után.

Sebastian Vettel nem csak világverő autóval tud nyerni

A Red Bullnál szerzett világbajnoki címei alatt sokszor sütötték rá a heppenheimire, hogy csak azért tud ilyen gyors lenni, mert a Red Bull kis kedvence, ráadásul - ahogyan Fernando Alonso csípősen megjegyezte egyszer - illendőbb lenne Adrian Newey-nak adni a titulusait, hiszen a brit szakember keze közül kikerült autók bárki alatt győzelemig száguldottak volna.

Nos, Vettel bizonyította, hogy más környezetben is képes az első helyet szerezni, ráadásul nem kellett hozzá Adrian Newey sem. A német folyamatosan lépdelt előre, előbb harmadik helyen végzett Ausztráliában, majd szétválasztotta a Mercedeseket a malajziai időmérőn, végül pedig majd’ két év után ismét dobogó tetejére állította a Scuderiát. Most már csak az a kérdés, hogy kevésbé extrém körülmények között is sikerül-e megismételniük a győzelmet.



Az olaszok nyugodtak is tudnak lenni

Nincs olyan Forma-1-et szerető ember - legyen az Ferrari-drukker, avagy sem -, aki nem várt kitörő ünneplést az olaszoktól verseny végén. Maurizio Arrivabene azonban később elárulta, hogy nem tartotta volna jó ötletnek az érzelmek elszabadulását, és még a verseny utáni szokásos, győzelmi fotózást sem engedélyezte. Ehelyett egy precízen működő olasz órához hasonlította csapatát, és nyugalomra intette fiait - szerinte helytelen lenne, ha már egy győzelem után világbajnoki címről kezdenének harsogni Olaszországban.

Fernando Alonso nem a világ legboldogabb embere

Decemberben még kincstári optimizmussal nyilatkozott úgy a spanyol, hogy végre kiszabadult a szenvedő Ferrari igája alól, és a McLaren-Hondával már a világbajnoki címet célozhatja meg. Igen ám, de amíg Vettel az élre viharzott az Alonso által rá hagyott vörös paripával, a kétszeres világbajnok a mezőny végén kullog, és nem sok esély van rá, hogy a közeljövőben előrébb tudna kerülni.

Amikor a csapathoz jött, a világ legboldogabb emberének tartotta magát, most pedig ütheti fejét a falba, látva egykori csapata feltámadását.

A Forma-1 gyerekjáték

Persze csak akkor, ha azt az oldalát nézzük, hogy egy 17 éves srác - akinek még éppen az alsóbb formula-kategóriákban kellene vitézkednie -, játszi könnyedséggel birkózott meg a kihívásokkal az év első két nagydíján. Ráadásul Malajziától tartott is, mégis a sepangi pályán vált minden idők legfiatalabb pontszerzőjévé zseniális hetedik helyével.

Max Verstappen teljesítménye előtt minden létező, vagy nem létező kalapját megemelheti az F1-es család, de elgondolkodtató, hogy az autók tényleg olyan komplikáltak, mint ahogyan kinéznek?

Nem kell még temetni a sportágat

A melbourne-i Mercedes-fölény és szomorú látványt okozó 15 fős rajtrács után Chrstian Horner egyből szabályváltozásért kiáltott, de az F1-et követők en bloc elégedetlenkedve csóválták a fejüket, hiszen valljuk be: tényleg unalmasra sikeredett az idénynyitó. Malajziában azonban már több csatát is láthattunk, és Sebastian Vettel kemény taktikai küzdelemben bizonyult jobbnak az Ezüstnyilaknál.

Ha a Ferrari - melynek bizonyítottan a legtöbb rajongója van a világon -, tudja tartani a lépést a Mercedesszel, talán sikerül megállítani a közvetítések nézőinek és a futamra látogatók számának csökkenését, amiből mindenki profitálhat - a drukkerek, de legfőképpen maga a sportág.

A gpracingplus összeállítása nyomán

#

Egyedi külsővel és ajándékokkal is elérhető mostantól a Száguldás és Cirkusz 2014-2015. Az évösszefoglaló-beharangozó könyvet megvásárlóknak Monster Energy csomagot küldünk és egy nyereményjátékban is részt vesznek. További részletek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: