DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Pirelli büszke sepangi teljesítményére

Az olasz gumigyártó az év egyik, ha nem a legforróbb F1-es versenyén is helyt állt: legtöbben a három bokszkiállást választották, mégis Sebastian Vettel két cseréje bizonyult nyerő stratégiának.

A 17. Malajziai Nagydíj komoly csatát hozott a győzelemért – taktikai szinten mindenképpen. Sebastian Vettel ugyanis remekül használta ki a Ferrari pazar gumikezelését, és egy kiállással kevesebbet teljesítve üldözőinél, behúzta első Ferraris diadalát. Teljesítményének értékét jól jelzi, hogy a sorrendben utána csak a 8. helyen végző Carlos Sainz tudta két gumicserével abszolválni az 56 fokos aszfalton kezdődő versenyt.



A Pirelli közleménye szerint ez a hőmérséklet épp elég lett volna ahhoz, hogy megsüssünk rajta egy tojást, ennek ellenére sem hólyagosodás, sem pedig szemcsésedés nem hátráltatta a pilótákat a verseny során. Az olaszok kiemelték, hogy Max Verstappen három kiállásos stratégiával vált a sportág legfiatalabb pontszerzőjévé, valamint hozzátették, hogy ugyanez a taktika segített Kimi Raikkönennek is abban, hogy a verseny elején elszenvedett – koccanásból származó – defektet követően sikerült megmentenie a negyedik pozíciót, beállítva tavalyi legjobb eredményét.

„Úgy vélem, hogy ma megtettük a magunkét” – nyilatkozta Paul Hembery, a gyártó motorsport-igazgatója. „A futamon nagyszerű taktikai csatát láthattunk a Ferrari és a Mercedes között, két különböző megközelítéssel, melyeket természetesen a korai safety car-periódus is befolyásolt. Annak ellenére, hogy valószínűleg ez volt az év legforróbb versenye, nem tapasztaltunk hólyagosodást és szemcsésedést. Ez nem csak lehetővé tette a két kiállásos stratégiát, de ez lett győztes variáció is. A különféle taktikák komoly csatát eredményeztek a győzelemért – gratulálunk a Ferrarinak és Sebastian Vettelnek ehhez az igazán emlékezetes diadalhoz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: