DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton esőben is legyőzhetetlen volt

Száraz időben és hatalmas hőségben kezdődött, a szakadó eső által félbe lett szakítva, majd bégül felszáradó pályán zárult a 2015-ös F1-es világbajnoki szezon eddigi legizgalmasabb időmérő edzése.

Mindenféle időjárási körülményt megtapasztalt tehát az F1-es mezőny a Malajziai Nagydíj kvalifikációján, ám a végén ennek ellenére a papírforma érvényesült: a Mercedes világbajnoki címvédője, Lewis Hamilton pályafutása 35., idei második pole-pozícióját megszerezve megnyerte az időmérőt.

Igaz, a végén azért erősen rezgett a léc, hiszen a Q3-ban futott utolsó gyorskörével a Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel 74 ezredmásodpercre megközelítette őt. A német indulhat tehát a vasárnap magyar idő szerint reggel 9 órakor elrajtoló futamon a 2. rajtkockából, míg mögé Nico Rosberg (Mercedes), Daniel Ricciardo, Dannyiil Kvjat (Red Bull), Max Verstappen (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams), Romain Grosjean (Lotus), Valtteri Bottas (Williams) és Marcus Ericsson (sauber) sorakozhat fel a rajtrács első tíz helyére.

A Q1-ben még a hőség jelentette a legnagyobb kihívást a pilóták számára, de már ekkor 80% esélyt jósoltak az esőre, amit a pálya fölött gyülekező baljós esőfelhők és villámcsapások csak megerősítettek. Ez az etap nem tartogatott különösebb meglepetést, az utolsó két helyen a Manor versenyzőpárosa, közvetlenül előttük a McLaren világbajnok duója végzett, egyedül a Melbourne-ben élete első F1-es futamán remeklő, és ott 5. helyen végző Felipe Nasr kiesése keltett némi feltűnést.

A Q2-ben aztán alaposan a feje tetejére állt minden, miután már a legelső kör közben elkezdett csepegni a pálya bizonyos pontjain az eső, miközben hatalmas volt a tumultus és a helyezkedés a pilóták között, egy unalmasabb versenyen összesen nem látunk annyi előzést, mint itt egy kör alatt az időmérőn! Mindenki tudta, hogy csak ez az egy köre van arra, hogy biztosítsa helyét a Q3-ban, és ez így is lett, mert a csöpögő esőt hamarosan egy kiadós monszun váltotta fel.

Az edzést félbeszakították, és a Q3 is csak jó félórás csúszással kezdődött meg, miután valamennyire felszáradt a pálya. Az edzés záró etapjának elején a többség az esős gumikkal hajtott pályára, de Sebastian Vettel egyből bevállalta a köztes esőgumikon való körözést. A végén az utolsó gyorsköröket már mindenki az intermediate abroncsokon futotta, és noha Vettel 74 ezredre megközelítette Hamilton legjobb idejét, de a pole-pozíciót nem tudta elorozni előle. 

Ettől függetlenül a vasárnapi nagydíjon is hasonlóan nagy izgalmak várhatóak, mivel akkorra is esőt jósolnak…

Az időmérő edzés végeredménye:



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: