DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Szombaton és vasárnap is eshet Sepangban?

A Pirelli előrejelzései szerint minden esély megvan rá, hogy az F1-es Malajziai Nagydíj szombati időmérő edzésén és vasárnapi futamán is megkeverje a kártyákat az eső. Mindezt a hatalmas hőséggel és a nagy páratartalommal magyarázzák.

Kis híján csúcsdöntéssel indult a 2015-ös Malajziai Nagydíj hétvégéje, hiszen tavaly 57 Celsius fok volt a legmelegebb aszfalthőmérséklet, amit a Pirelli szakemberei az F1-es évadban mértek, míg most Sepangban, a második szabadedzésen 56 Celsius fokos pályahőmérsékletet regisztráltak.

Maga a levegő hőmérséklete is 36 Celsius fokig emelkedett fel, és elsősorban a magas páratartalom miatt folyamatosan lóg az eső lába Sepangban. Ráadásul, idén korábbra is hozták a verseny kezdési időpontját, amely tovább növelheti az eső kockázatát.

A Pirelli persze elsősorban nem időjárás-előrejelzéssel foglalkozik, így pénteki sajtóanyagukban természetesen az F1-es Maláj Nagydíj első két szabadedzését is értékelték a gumik szempontjából. 

„Ha vasárnapig ilyenek maradnak a körülmények, akkor szinte biztosan az év legforróbb futamát láthatjuk majd, ami nyilvánvalóan a gumikat is komoly próbatétel elé állítja” – kezdte nyilatkozatában Paul Hembery, az olasz vállalat motorsport-igazgatója. „A közepes keverék kicsit jobban kopik, mint a kemény, de erre számítottunk is. A bal első abroncsok megóvása a legkritikusabb pont a versenyzők számára ezen a pályán. Mindezek ellenére, eddig nem tapasztaltunk hólyagzódást, míg a két keverékünk közötti tempókülönbség körönként 0,9-1 másodperc, ami eltérő stratégiai lehetőségek előtt nyitja meg az utat. Ugyanakkor az egyedi időjárása miatt a Malajziai Nagydíj minden évben az egyik leginkább megjósolhatatlan verseny, úgyhogy rengeteg izgalom várható még ezen a hétvégén.”



Első szabadedzés     Második szabadedzés    
1. Rosberg 1:40.124 használt kemény 1. Hamilton 1:39.790 új közepes
2. Raikkonen 1:40.497 használt kemény 2. Raikkonen 1:40.163 használt közepes
3. Vettel 1:40.985 használt kemény 3. Rosberg 1:40.218 új közepes
  Kemény Közepes  Intermediate Esős
Megtett kilométerek 2964 1308 0 0
összesen elhasznált szettek 57 19 0 0
a legtöbb megtett kör 21 21 0 0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: